To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - 1.8 DID DPF wysokie spalanie

krah - 23-09-2019, 12:46
Temat postu: 1.8 DID DPF wysokie spalanie
Cześć,
Mam problem z częstym wypalaniem DPFa (co 100km) co może skutkować zwiększonym zużyciem paliwa, średnio na tankowanie wychodzi 8,3l /100km, 60% trasa.
Z uwagi na przebieg wyczyściłem DPFa i teraz wypala się jeszcze częściej, ok 60km nawet tylko w trasie.
Jakieś wskazówki? jak wygląda u was spalanie na licząc na baku i jak często się wypala DPF?

piasio - 04-10-2019, 20:56

Sprawdz czujnik różnicy ciśnień.
krah - 08-10-2019, 09:25

Jakąś aplikacją na smartfona i złączem BT da się to zrobić czy zostaje serwis?

[ Dodano: 19-11-2019, 14:40 ]
Czujnik ok, diagnostyka komputerowa w serwisie nie wykazała żadnych problemów. Zastanawiam się jeszcze nad czujnikiem temperatury za DPFem, ale czy jego wadliwego działania nie wykazałaby diagnostyka komputerowa?

[ Dodano: 10-02-2020, 12:08 ]
Witam,

Sytuacja nie poprawiła się i już kończą mi się pomysły

Filtr po 200k zdjęty i wyczyszczony
Zacząłem od diagnostyki komputerowej w Aso -wszystko ok, powiedziano mi, że błędy/uszkodzenia czujników wykryłaby diagnostyka
Wymieniłem łącznik wydechu, lekko puszczał – nie było max ciśnienia przy wypalaniu
Wciąż DPF wypala się często, co ok 150km

Czy możliwe jest, że proces wypalania z jakiegoś innego powodu jest przerwany i stąd konieczność jego powtarzania?

Czy diagnostyka nie wykryłaby uszkodzenia czujnika ciśnienia / temperatury wydechu?

Fredi1 - 10-02-2020, 13:14

Może przyczyną są lejące wtryski , diagnostyka silnika była robiona ?
camel88 - 10-02-2020, 21:30

krah wystarczyło poczytać na forum stare tematy a nie zakładać nowe, jest tego dużo, po pierwsze byłeś w ASO, czy sprawdzili Ci czy auto ma zrobioną akcję przywoławczą na zacierające się pierścienie?
krah - 17-02-2020, 13:47

camel88 napisał/a:
krah wystarczyło poczytać na forum stare tematy a nie zakładać nowe, jest tego dużo, po pierwsze byłeś w ASO, czy sprawdzili Ci czy auto ma zrobioną akcję przywoławczą na zacierające się pierścienie?

Tak, mam zrobione wszystkie akcje serwisowe.
Diagnostyka nie wykazała żadnych problemów. Tracę pomysły...
Jak mogę sprawdzić wtryski?

Fredi1 - 18-02-2020, 12:46

Niech ktoś ci zrobi próby przelewowe,chociaż to i tak nie jest tak do końca miarodajne jak wymontowanie wtryskiwaczy i sprawdzeniu na stanowisku chociaż zawsze jest jakiś punkt zaczepienia.Przyczyn może być jeszcze kilka.np: niesprawny EGR ,nieszczelny dolot itp. Oleju ci nie ubywa ?
Słyszałem że po praniu chemicznym DPF wypłukiwane są metale szlachetne i juz nie spełnia swojej roli w 100% .
A tak w ogóle to zrobili ci reset kompa po praniu Dpf ?

krah - 05-10-2020, 20:45

Egr był uszkodzony pneumatyczne, komputer nie pokazał błędu - wymieniony.
Dolot turbo był nieszczelny, naprawiony.
Wrócił na czyszczenie Dpf i dalej to samo 50km i wypalanie. 12km wypalania, regularnie. Może on nie kończy wypalania z jakiegoś powodu, bo zawsze trwa to 12km?

kamil508 - 08-10-2020, 16:20

A jakie jest realne spalanie tego silnika ?
Ja mam dopiero 3 tyg. i po pierwszym tankowaniu wyszło mi 7,2 L/100km

michaloko - 07-10-2024, 14:01

Witam,mam pytanie do autora ,jak zakończyła sie historia ,walczę z tym samym problemem w asx 1.8 did , z rzeczy jakie już zrobiłem :
wtryski wyjęte i sprawdzone ,filtr dpf wyjęty i oddany do regeneracji ,czujnik różnicy ciśnień wymieniony , czujniki temp spalin sprawne ,przebieg auta 125tyś km a wypalanie średnio co 100 km . proszę szanowne grono posiadaczy asx-uw którzy mieli z tym problem o odpowiedz jak sobie z tym poradzili po za usunięciem dpf.

To masz - 07-10-2024, 15:33

Dokładnie sprawdziłbym każdą rurę układu dolotowego, nawet demontując element z auta.
Czy nie jest pęknięte kolanko zasilające spalinami EGR? Sprawdzałeś spaw?

apikus - 08-10-2024, 13:17

kamil508 napisał/a:
A jakie jest realne spalanie tego silnika ?

Mi pali około 6l/100km

michaloko
, Jeszcze raz podstawowe pytanie: Czy skasowałeś serwis olejowy po wymianie oleju?
I nie chodzi o przypomnienie o serwisie , które widać na wyświetlaczu.

gen.Wrangel - 17-12-2024, 10:22

Dzień dobry,
moj asx 1.8 did ma przebieg 183 000 km, niedawno regenerowana turbina i mam wrażenie od tego czasu wzrosło spalanie. Na chwile obecną z tankowania wychodzi 9l, trasa w wiekszosci miasto w tygodniu w weekend trasa 150 km.

Domyslam sie ze cos mogło zostac schrzanione przy regeneracxji stad wzrost spalania?

Krzyzak - 17-12-2024, 13:56

Bardzo ciężko powiedzieć tak/nie. Nie wiemy ile palił wcześniej. Ja mam 2.0tdi CR w aucie ważącym 2t, ale napęd na przód tylko i średnio pokazuje 6. Teraz zimą jeżdżę na krótkie odcinki, czasem 5, czasem 20 km. Ale latem na autostradzie komputer pokazywał średnie 4.6 a min. jakie mi się udało uzyskać to 4.4 na A2, gdzie prawy pas jedzie jak ciężarówki 90 a lewy 190... zatem za ciężarówkami jechałem :D