To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Antena

Anonymous - 24-11-2005, 16:46
Temat postu: Antena
Panowie mam uwalony kabel od anteny poniewaz kupilem juz z ta wada i powiedzcie mi gdzie jest sruba zeby przykrecic kabel do anteny i ktoredy go puscic zeby nie rozbierac deski
ROMEL - 25-11-2005, 07:05

Qrcze nie do końca wiem o jaką srube chodzi...ale ja Carismy nie mam :roll: ,

Prosta rada... nowy kabelek, dobrac sie do miejsca gdzie zamontowana jest antena, do samej antemy jest przykręcany kabelek (najczęściej M6 śrubka) -
a kabelek puścić poprostu z głową...

- żeby nie było go widać
- zabezbieczony z dala od wszystkich ruchomych elementów
- utwierdzać go co jakis kawałek np: za pomocą opasek samozasiskowych (trytytkami)
- przy samym radiu (komorze montarzowej) zrobic mały naddatek na długości taki aby pozwalał swodne wysunięcie radia wraz z kabelkiem antenowym...

aaaa - prawie bym zapomniał - pod żadnym pozorem naddatku długości nie zwijaj w krążek - gdzies pod konsolą - cewka te sprawy,stracisz moc sygnału... lepiej gdzies go pozawijać równolegle...

Wydaje mi sie że to żaden problem ani sztuka...

CHCIEĆ TO MÓC!!!

Pozdrawiam

Anonymous - 25-11-2005, 08:48

zalezy gdzie masz natene czy w slupku czy w karoserii z tylu.
jesli z tylu to problemu nie ma z dojsciem do kabla i go pozniej poszczeniem.
jesli masz w slupku to musisz rozebrac ten slupek (jest na zatrzaski) i rowniez dobrac sie do kabla.
carisma nie jest zbyt zabudowana wiec z poszczeniem kabla nie bedziesz mial problemow, jesli gdzies nie "wsadzisz" rak to uzyj twardego druta do ktorego przyklejasz kabel i przeciagasz gdzie trzeba.
z kablem antenowym trzeba uwazac aby sie gdzies nie przetarl i nie lapal masy bo bedziesz mial gwizdy podczas odsluchu.
co za sroba, nie mam pojecia :?

Anonymous - 25-11-2005, 08:57

ch... ze sruba czeka wiec mnie rozbieranie slupkam

dzieki panowie

Lipek - 19-02-2009, 10:58

Witam, czy ktos moze posiada fotke jak sa podlaczone kable do anteny dachowej w carismie po lifcie? Wymontowalem zestaw glosnomowiacy ktory byl podlaczony pod ta antene i mam teraz problem poniewaz nie wiem jak antena byla podlaczona w oryginale, wystajaca kostka z nij jest podlaczona, pozostal jednak jeszcze 1 czarny kabel z wkrecana koncowka pod ktory byl podlaczony zestaw...
turek61 - 22-02-2009, 09:49

Lipek, demontowałeś antenę dachową czy tylko masz te kostkę w kokpicie ?
Ja od dłuższego czasu przymierzam się do wymiany tej dachowej ale nie wiem czy nie trzeba dużo rozbierać i czy dam rade ?

Lipek - 22-02-2009, 18:09

Nie demontowalem jeszcze anteny ze wzgledu na pogode-podobno jest to bardzo proste, wystarczy odkrecic 1 glowna srube od wewnetrznej strony-po zdjeciu listwy z zatrzaskow nad tylnia szyba nalezy odgiac delikatnie podsufitke i widac wszystkie "bebechy"-trwa to ok 2minut :) Moja natena jest podlaczona pod biala kostke oraz czarny kabel, wystaje jeszcze kabel do zestawu glosnomowiacego. Niby wszystko jest ok, ale radio slabo odbiera :( od strony radia wszystko jest podlaczone prawidlowo :( Poczekam az sie ociepli i bede sie bawic