To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander Ogólne - Korozja w salonowym samochodzie

LukWar - 25-09-2019, 19:35
Temat postu: Korozja w salonowym samochodzie
Witam serdecznie
Jestem w trakcie kupna Nowego outlandera 2018r mój problem polega na tym, że cały wydech łącznie z tłumikiem środkowym jest skorodowany. Nie mówię tutaj o „nalocie” tylko o poważnych wżerach. W salonie powiedzieli mi, że to norma i wszystkie tak mają!! Co jest dla mnie absurdem. Czy ktoś z was miał podobną sytuacje? Co mogę z tym zrobić skoro ludzie z salonu (szczecin) nie chceą nawet rozmawiać i nie widzą żadnego rozwiązania mojego problemu?
Pozdrawiam

Bzyk_R1 - 25-09-2019, 20:33

Żartujesz? :shock: ja bym zaczął od zmiany salonu. Nie zapominaj kto ma pieniądze i chce kupić i to ta osoba jest u góry. Tą osobą jesteś Ty...
Krzyzak - 25-09-2019, 20:45

Zdjęcia poprosimy. Generalnie jedyne co można zrobić to:
1. nie kupić auta
2. wymienić tłumik

Akurat mnie to zaskakuje, bo ja w 22 letnim Galancie mam jeszcze cały tłumik oryginalny. Fakt, jest skorodowany i był już spawany w miejscu łączenia, ale przebieg robi swoje...

LukWar - 25-09-2019, 23:00

Zdjęcia wrzucę jutro z laptopa.
Nie ma co porównywać stanu tłumików ze starszych aut, sam mam 16 letnie audi a6 gdzie tłumik wyglada perfekcyjnie.. w yarisie mojej żony z 2008 tez wyglada o niebo lepiej niż to co zobaczyłem w nowym outlandzie. Ogólnie jestem mechanikiem i trochę się na tym znam ;)
Mam pytanie co mogę w tym temacie zrobić? Kierownik salonu mówi, że „wszystkie nowe tak mają” co jest dla mnie absurdem! Rozumiem, że w dzisiejszych czasach robi się wydechy z blachy grubości puszki po piwie ale takiej korozji w nowym aucie nie spodziewałem się w życiu. Jakas laska z Mitsubishi Poland odsyła mnie z powrotem do salonu gdzie dokonuje zakupu, koleś z salonu rozkłada ręce bo dla niego wszystko jest ok. Nie wiem, mam napisać do Japończyków ? Przyjść do salonu z rzeczoznawcą? :wink:
Ma ktoś jakiś pomysł? :)
Z góry dziękuje za pomoc

apg2312 - 25-09-2019, 23:35

Skoro
LukWar napisał/a:
Jestem w trakcie kupna Nowego outlandera 2018

to na pytanie
LukWar napisał/a:
co mogę w tym temacie zrobić?

jest bardzo prosta odpowiedź. Olać ich ciepłym moczem, i zrezygnować z kupna.
Tak w ogóle - podajesz, że jesteś z Gdańska, więc szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego uparłeś się akurat na ten salon w Szczecinie ? Mało to innych ?

arokub - 26-09-2019, 08:51

LukWar, jakbyś chciał porównać, to swego czasu wrzucałem zdjęcia spodu auta (ostrość nie jest na wydechu, ale sporo widać):
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1525661#1525661
a w momencie robienia zdjęć auto było po 2 miesięcznej eksploatacji.

LukWar - 26-09-2019, 09:09

Jestem z Gda, ostatnio pomieszkuje w Szczecinie i stad ten salon. Jest to ostatni egzemplarz w tej cenie wiec nie mam na co zmienić, następne jakie mają to 2019r o 15tys droższy.

Zdjęcia
https://ibb.co/3M7s2wp
https://ibb.co/W0hY4FR

Przemo9 - 26-09-2019, 09:35

Myślę, że zdecydowanie nie we wszystkich nowych Outlanderach tak jest.
Ja co prawda mam rocznik 2019, ale na zapas wklejam, jak wyglądał ok miesiąca po zakupie:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/99bd7be59faaad1d

Pozdrawiam i udanych zakupów!

arokub - 26-09-2019, 10:01

Może tez egzemplarz stał za długo na placu?
mkm - 26-09-2019, 10:18

LukWar napisał/a:
Kierownik salonu mówi, że „wszystkie nowe tak mają” co jest dla mnie absurdem!

Niech Ci w takim razie pokaże inne nowe :roll:

Po jakim czasie/przebiegu odkryłeś "korozję"?

sampler - 26-09-2019, 11:11

Krzyzak napisał/a:
Zdjęcia poprosimy.
Akurat mnie to zaskakuje, bo ja w 22 letnim Galancie mam jeszcze cały tłumik oryginalny. Fakt, jest skorodowany i był już spawany w miejscu łączenia, ale przebieg robi swoje...

Bo w Galancie tłumik jest z nierdzewki dlatego tak wygląda. Jak tłumik jest ze zwykłej blachy to w zależności od grubości kwestia kliku lat. Księgowi myślą jak zarobić :)

Marcino - 26-09-2019, 11:37

sampler napisał/a:
Bo w Galancie tłumik jest z nierdzewki dlatego tak wygląda.

Raczej nie, puszka środkowego może tak,

LukWar - 26-09-2019, 11:55

Auto zapewne stało od 2018 na placu i jest tam do dzisiaj, odbieram go dopiero w poniedziałek. Może rzeczywiście od stania porobiły się takie wżery. Dzwoniłem do serwisu w Poznaniu, tamtejszy kierownik powiedział, że przed odebraniem powinienem zgłosić „usterkę” i w centrali rozpatrzą mój przypadek. Dziwie się tylko, że w salonie w Szczecinie mi tego nie zaproponowali tylko walczą do końca, że mam taki odebrać.

[ Dodano: 26-09-2019, 11:58 ]
No kurde jak patrzę na Wasze zdjęcia wydechów co podeslaliscie to u mnie jest jakaś patologia.

Bzyk_R1 - 26-09-2019, 12:20

Rdza słabo stoi na skupie, ja bym z salonu nie wywoził...
LukWar - 27-09-2019, 16:02

Ok a więc tak. Pani z Mitsubishi Polska powiedziała, że „wyjątkowo wymienimy Panu na nowy wydech” czuje się wielce zaszczycony!! :mrgreen: Wsumie to napisałem do Mitsubishi Polska i Europ zapytanie o skorodowany wydech. Wyglada na to, że w trzeba walczyć o swoje ;)
Dziękuje za odpowiedzi a przede wszystkim za zdjęcia waszych wydechów w używanych autach co dało mi jeszcze więcej do myślenia :wink:
Możecie mi życzyć miłego Mitsubishi :wink:
Pozdrawiam :)