To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Wymiana wydechu

LUCA35 - 01-10-2019, 12:25
Temat postu: Wymiana wydechu
Witam w moim CZ3 1.5 silnik upalił się tłumik przed miejscem łączenia się tłumików ,wychodzącego od kolektora w którym jest katalizator i środkowego.Chciąlbym zasięgnąć kilku rad jak do tego się zabrać ,zauważyłem że przy kolektorze są śruby ze spręzynkami czy raczej są to jakieś szpilki?Wolałbym wymienić ten tłumik z katalizatorem bo upalił się przed samym łączeniem rur i jak oddam do pospawania to wystarczy to na jakiś czas a przy okazji wymienię środkowy bo już mu też mało brakuje by zakończył swój zywot.Proszę o fachowe rady i zagrożenia jakie mogę napotkać z góry dziękuje.
rafal1985 - 17-11-2019, 12:06

Te szpilki ze sprężynkami to jest poprostu łącznik elastyczny, tak zwane portki (u mnie tak się na to mówi 😂). Katalizator trochę kosztuje, tłumik środkowy jest łączony na obejmę uniwersalną choć często się poprostu spawa te rury przy naprawie. Musisz jechać do tłumika rząd niech obejrzy bo ciężko tak wróżyć.
tomusn - 17-11-2019, 22:55

rafal1985,
szpilki ze sprężynkami służą do skręcenia rur
łącznik elastyczny - to łącznik elastyczny
a portki to wpisz sobie w Google "portki fso"

a do kolegi LUCA35,
zobacz w necie z czego się składa wydech np
Kod:
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi&grp_id=15&vin=xmcxjz34abf016147&area=M60&cat=C601H401D&mdl=Z34A&clf=XJLHL6&cfg_id=1&blk_id=510