Outlander II Ogólne - [II 2.2 DID] Rozkmina przedzakupowa, straszą dieslem
maciejRy - 13-10-2019, 22:42 Temat postu: [II 2.2 DID] Rozkmina przedzakupowa, straszą dieslem Cześć wszystkim,
Szykuję się do zakupu outlandera, pierwszy raz przymierzam się do tego tematu i w internecie widzę sporo krytyki w kierunku silników. Piszą, że najbardziej awaryjny i zastanawiam się jakie są Wasze opinie...
Konkretnie zastanawiam się nad tymi dwoma ogłoszeniami
1. Ten mi się bardziej podoba, ale wg Internetów ma awaryjny silnik
2. wydaje sie bardziej pewny, ale mniej mi się podoba
Co byście wybrali?
apg2312 - 14-10-2019, 01:25
maciejRy napisał/a: | Co byście wybrali? |
Benzynę
Wiem, wiem, diesle mają ponoć wiele zalet i przewag nad silnikami benzynowymi, tylko że nikt nie potrafi wymienić jakich.
Przyznaję, ja osobiście nie lubię klekotów, i chociaż jeździłem wieloma różnymi ropniakami, to sam nigdy bym żadnego nie kupił. Ot, taki wrodzony wstręt.
Ale gdyby ktoś się pytał, to przynajmniej mam sporo argumentów przeciwko dieslom, i potrafię moją niechęć do nich uzasadnić.
Sorry za małe OT.
kajos - 14-10-2019, 08:39
Ja mam 2.0
Jest to silnik VW na pompowtryskach ale jego najlepsza wersja
niewielu redaktorow wie ze nie ma tam walkow wyrownowazacych a wiec naped felerny pompy oleju
zastosowano tam pompe oleju i naped z 1,9 na lancuchu
pompowtryski nie sa tak zle ,jak sie bedzie dbalo o filtr paliwa + dodatki czyszczace beda dlugo bezawaryjne- juz gorsze sa wtryski commonrail
i jeszcze jedna zaleta
te 2.0 malo pala jak na tak duze auto
moj pali od 7,3L do 11 z ciagnieciem zaladowanej lawety, ale srednia z tego roku to 7,7L
Michal_A - 16-10-2019, 20:55
Ja wybrałem 2.0 DiD, chociaż też 2.2 DiD (czy tam HDI) był na tapecie, ze względu na :
- mniej problematyczny DPF
- brak podgrzewacza filtra paliwa w 2.2 DiD (tutaj nie mam 100% pewności)
- jest to VW więc łatwiej o zamienniki części
- nizsze spalanie
Natomiast kultura pracy i osiągi przemawiaja za konstrukcją francuską.
Jakbym miał wybierać jeszcze raz to bym kupił 2.4 benzynę w automacie ( bo manual ma 5 biegów)
Zastanowiłbym się też czy jest sens kupować 7-miejscowego - IMHO strata miejsca w bagażniku i wozi się zbędne kilogramy
potentator - 17-10-2019, 07:34
Przy 2.0 did zalecam jazdę na paliwie premium, czuć różnicę. Dbać o olej i filtry. Ja jestem zadowolony aczkolwiek kilka modyfikacji musiałem zrobić...
szeryf85 - 17-10-2019, 11:34
potentator, co np. musiałeś zmienić?
potentator - 18-10-2019, 11:42
Odma, chip
szeryf85 - 18-10-2019, 12:49
Nad chipem myślę, ale mam prawie 340 tys przebiegu, więc jak silnik to zniesie
A z odmą co robiłeś? Uszkodzona była? Ja swoją sprawdzałem, węże czyste, uznałem, że jest ok.
kosmon - 20-10-2019, 20:09
Ja jestem po zakupie 2.2DID i jak na razie jestem zadowolony
potentator - 20-10-2019, 20:30
założyłem separator, ale widzę że u mnie jest problem bo zamiast wody z olejem mam olej w nim, więc , muszę wymienić pokrywe :/
|
|
|