To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Swap na VR4 + AWD

Mortal - 16-10-2019, 01:39
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Swap na VR4 + AWD
Siema!

Ostatnio miałem okazję karnąć się galem VR4 i, powiem otwarcie, zakochałem się w tej mocy. Gdyby tylko kiera była po lewej... No właśnie.

Stąd moje pytanie. Czy ktoś z Was lub ktoś kogo znacie próbował swapnąć silnik w swoim galu na VR4? Jakieś doświadczenia, opinie, pomysły? Na pewno poza silnikiem należałoby też zrobić napęd AWD. Upadłem na głowę czy to jest do zrobienia? Ew jakieś inne pomysły na zwiększenie mocy? Ktoś próbował uturbić swojego gala?

Pozdro!

Hugo - 16-10-2019, 09:13

Wszystko da się zrobić, kwestia kasy, czasu i możliwości. Do przerobienia jest tunel środkowy, bo w zwykłym Galancie jest za wąski i nie pomieści układu wydechowego oraz wału napędowego. Poza tym tylny wózek zawieszenia w VR-4 jest zupełnie inny, większy i masywniejszy i 2 z 4 mocowań go do podłużnic są w innych miejscach, więc trzeba je przespawać. W Twoim przypadku do wymiany masz jeszcze wózek zawieszenia przedniego z przekładnią kierowniczą. Wózek może być żeliwny z VR-4 lub aluminiowy ze zwykłego Galanta po II lifcie, czyli po 07.2000 r. z przekładnią kierowniczą pod ten wózek, bo od Twojego nie będzie pasowała. Ogólnie, moim zdaniem, robota dla świra i to kumatego :mrgreen:
Krzyzak - 16-10-2019, 11:46

To się robi odwrotnie - swapuje ścianę grodzionę z NA do VR4
To są 2 różne auta i jeśli chcesz zamieniać silnik to na pewno bez napędu na tył.

mkm - 16-10-2019, 20:51

Mortal, upadłeś na głowę :mrgreen:
Kasy taczka, a masz dziwnego Galanta z napędem na ośkę.

Jedyne rozsądne wyjście to przekładka oryginału, ale tu już taczka kasy będzie mało.

Z tego co ostatnio liczyłem w tej chwili na Legnuma trzeba mieć 50tys i taniej już nie będzie...

Mortal - 17-10-2019, 21:01

Hugo napisał/a:
Ogólnie, moim zdaniem, robota dla świra i to kumatego :mrgreen:

Dzięki za konkretne info! Osobiście jestem raczej laikiem jeśli chodzi o mechanikę, ale za to niezły ze mnie świr :lol:

Poruszam ten temat tylko dlatego, że mój przyjaciel jest mechanikiem "z powołania", a grzebanie przy Mitsubishi to jego największa pasja (sam ma pięknego Eclipsa). Gdy rozmawialiśmy o moim pomyśle to zadał jedno zasadnicze pytanie: "Biorąc pod uwagę HAJS i CZAS, co się bardziej opłaca: zakup Legnuma i przekładka, czy zakup i wstawienie silnika VR4 + AWD?"

Krzyzak napisał/a:
To są 2 różne auta i jeśli chcesz zamieniać silnik to na pewno bez napędu na tył.

Dlaczego bez napędu na tył?

mkm napisał/a:
Mortal, upadłeś na głowę :mrgreen:
(...)
Z tego co ostatnio liczyłem w tej chwili na Legnuma trzeba mieć 50tys i taniej już nie będzie...

No pewnie, że upadłem na głowę - i to nie pierwszy raz :rolleyes:
50k zakup Legnuma + przekładka?
Miałem nadzieję zamknąć się w 30k robiąc to na odwrót - w sesnie wstawienie VR4 do mojego gala i ew przeróbki (AWD, części zawieszenia).

robertdg - 18-10-2019, 07:59

Sa w tym dziale tematy o przekładce Legnuma, takze w dziale wlasciwym dla legnuma je znajdziesz.
Ogólem przekładka to:
1. Wymiana sciany grodziowej, która jest asymetryczna i wiaze sie to z ingerowaniem w element podszybia na którym nabity jest VIN,
2. Tworzenie wymyslnych stalazy które pomieszcza wszystko tak aby to dzialalo
3. Przekładka napedów , elektryki, mechaniki oraz ingerencja w tunel i tylne podłuznice dla zamocowania wału, i wózka zawieszenia z bakiem

Te metody zostały opisane i przerobione przez forumowiczów

30tyś zł za vr-4 na gotowo LHD - do zrobienia ale daleko od ideału

Na miejscu kupisz Legnuma czy też vr-4 w okolicach 15tys żł Biorca musi być zdrowa baza, a takie auta coraz rzadsze i w cenie tez okolo 15tys zł

Wg mnie, skoro jest mozliwosc rejestracji aut z kierownica po prawej stronie, powinienes z tego skorzystac, spodoba sie bedziesz przekładał, nie to sprzedasz i po temacie.

Krzyzak - 18-10-2019, 17:50

Mortal napisał/a:
Dlaczego bez napędu na tył?
podłoga jest inna - wał i tłumik muszą mieć miejsce
2 różne auta jak pisałem, ze zbieżną karoserią