[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Ciężko odpala na zimnym
bobsoncube - 24-10-2019, 09:26 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Ciężko odpala na zimnym Witam wszystkich Mitsumaniaków. Od niedawna jestem posiadaczem Mitsubishi Galant 2.5 V6 z roku 99 benzyna-gaz w nadwoziu kombi. Jest to moje pierwsze autko.
Tak jak w tytule, auto na zimnym silniku wymaga ok 8 sekund kręcenia rozrusznikiem zanim zapali. Jak już zapali to obroty sięgają 1500 obr/min i nie maleją. Dopiero gdy auto przełączy się na gaz(sekwencja) wszystko wraca do normy. (trwa to ok 3 minuty)
Dodam że w samochodzie w okresie letnim zmieniany był olej i wszystkie filtry, kable zapłonowe i świece. Auto nie pobiera i nie gubi oleju.
Pozdrawiam!
tościk - 24-10-2019, 09:32
To może instalacja gazowa i puszczający wtryskiwacz?
Zakręć butlę, wypal gaz, żeby auto zgasić na benzynie i sprawdź czy problem wystepuje.
Albo zajrzyj do gazownika na sprawdzenie.
bobsoncube - 24-10-2019, 09:41
Przegląd instalacji był robiony 29.07.2019r. Jest szansa że po takim czasie się coś stało z instalacją?
tościk - 24-10-2019, 09:48
Oczywiście. W każdej chwili może się coś zepsuć. Taki urok każdego auta
Ja nawet ostatnio praktycznie nowe wtryskiwacze po 5 tys. km sprawdzałem u gazownika, jak zapłon zaczął wypadać.
Takie objawy jak opisujesz, też przeżywałem. Wtryskiwacz popuszczał gaz do silnika i rano trzeba było długo kręcić, żeby wyleciał najpierw.
W gorszym scenariuszu może być problem z reduktorem. Ale zacząłbym od wtryskiwaczy.
Zakręć butlę, wypal gaz z instalacji, jak pisałem wyżej i sprawdź sam. Będziesz wiedział, czy faktycznie trzeba w lpg grzebać, czy jednak nie.
|
|
|