Off Topic - kostka brukowa- plamy i mech
gulgulq - 10-04-2007, 08:53 Temat postu: kostka brukowa- plamy i mech Mam problem z kostk± brukow±...niestety na kostke cos tam mi zawsze kapnie ojelu wiec pojawiły się brzydkie tłuste plamy które niebyt dobrze wygl±daj±, oprócz tego w szczelinach zauwazyłem również mech.
ma kto¶ jakie¶ do¶wiadczenia jak z tym walczyć, czym wywabić plamy i wytruć mech - tak aby nie zniszczyć kostki i jej nieodbarwić??
saphire - 10-04-2007, 09:39
Nowo ułożon± kostkę to można zaimpregnować zawczasu - o ile sobie przypominam to chyba kiedy¶ ojciec betonowe kostki impregnował szkłem wodnym czy jakim¶ silikonem ale tak± już zaplamion± to by trzeba chyba wyszorować na gor±co wod± z jakim¶ dobrym detergentem.
Karwo¶ - 10-04-2007, 11:50
Na mech w ogrodniczym można kupić preparat - zniknie na pewno. A po wyszorowaniu i usunięciu plamek można czym¶ polakierować kostkę - może nawet zagruntowanie Uni gruntem pomoże - tyle że powierzchnia zrobi się ciemniejsza - tak jakby była po deszczu.
josie - 11-04-2007, 11:30
Popytaj na stacjach benzynowych - widziałem tam opakowanie po jakim¶ "zżeraczu oleju" - bańka 5L - oni przecież musz± czym¶ kostkę czy¶cić inaczej na stacje by pływały w oleju
Chooper - 11-04-2007, 19:51
z do¶wiadczeń ze stacji:
na benzynę - sorbent
na ropę - piasek
na olej - trociny, piasek
|
|
|