To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - Montero Sport 3.0 V6 usterka klimatyzacji oraz odpalanie

sphinx_20 - 10-11-2019, 12:14
Temat postu: Montero Sport 3.0 V6 usterka klimatyzacji oraz odpalanie
witam. Tydzień temu zakupiłem Montero sport 3.0 v6 z podtlenkiem lpg.
Wczoraj objawił się problem z klimatyzacją. Zaświeciła się lampka przełączniku i uruchomił się wiatrak klimatyzacji, który cały czas kręci na max obrotach. Nie da się wyłączyć pomimo tego że nadmuch daje ciepłe powietrze. Samochód jest wersją usa z oznaczeniami dakar jeśli to ma jakieś znaczenie.
Drugi z problemów to ciężkie odpalanie na zimnym silniku. Na benzynie trzeba go kręcić jak diesla z uszkodzoną świecą żarową, ale po chwili łapie. na ciepłym silniku czy po raz drugi tego problemu już nie ma. Poprzedni właściciel mówił że wymienił pompę palia baku, ale problem nie zniknął.

Edit. wyczytałem na forum że amerykańce mają tak że klima się załącza poniżej jakiejś temperatury, faktycznie po przełączeniu nadmuchu z szyby klima się wyłączyła.

tościk - 10-11-2019, 14:10

sphinx_20 napisał/a:
Drugi z problemów to ciężkie odpalanie na zimnym silniku. Na benzynie trzeba go kręcić jak diesla z uszkodzoną świecą żarową, ale po chwili łapie. na ciepłym silniku czy po raz drugi tego problemu już nie ma.

Może być LPG i na przykład puszczający wtryskiwacz.
Zakręć butlę, niech się przełączy na benzynę i chwilę pochodzi, potem zgaś i sprawdź po nocy, czy problem z odpalaniem występuje.

KrzysiekC - 12-11-2019, 10:50

Czy wiesz kiedy była sprawdzana kompresja w silniku??
Przy LPG jest to bardzo ważne.

sphinx_20 - 14-11-2019, 09:04

tościk napisał/a:
Zakręć butlę, niech się przełączy na benzynę i chwilę pochodzi, potem zgaś i sprawdź po nocy, czy problem z odpalaniem występuje.
jutro będę mógł to sprawdzić.

KrzysiekC napisał/a:
Czy wiesz kiedy była sprawdzana kompresja w silniku??

Nie, podjadę na warsztat w piątek się umówić

[ Dodano: 15-11-2019, 13:13 ]
tościk napisał/a:
zgaś i sprawdź po nocy, czy problem z odpalaniem występuje

Nie zapalił. Co ciekawe jest zaworek zwrotny za filtrem paliwa założony przez poprzedniego właściciela, ale to nic nie daje. zastanawiam się tymczasowo nad założeniem gruszki żeby w razie czego móc to paliwo podpompować, a poprzedni właściciel znalazł listwę wtryskową i wysłał do mnie

[ Dodano: 02-03-2020, 13:52 ]
Znalazłem problem.
Faktycznie winne było zbyt małe ciśnienie na listwie wtryskowej.
Pod kabel pompy paliwa był podpięty plus od świateł dziennych. Nie wiem jak ale to jakos przekłamywalo komputer i pompa caly czas chodziła jednostajnie. Po odpięciu tego kabelka, pompa slyszalnie przyśpiesza, i auto zapala na benzynie. Nawet z odpiętym i wyłączonym gazem (wyjęty bezpiecznik od lpg) po wlożeniu bezpiecznika, przełącza się na gaz