To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Co wymienić po zakupie Outlander 2.2 177 KM

meritum69 - 21-11-2019, 20:03
Temat postu: Co wymienić po zakupie Outlander 2.2 177 KM
Witam, zakupiłem outlandera 2.2 mivec 177 KM z 2011 r. Przebieg 180 tyś. Auto serwisowane do 160 tyś w ASO Rzeszów gdzie potwierdziłem historię. Chciał bym zrobić duży przegląd i mam parę pytań:
1. Jakim olejem zalać silnik ( w książce mam tylko wpisywaną "wymiana oleju" bez oznaczeń.
2. Pierwszy raz mam auto z dołączanym napędem 4x4 . Należy wymienić olej w moście ? jeśli tak to jaki ? Jakieś dodatkowe czynności ?
3. Na co zwrócić uwagę ? Co dodatkowo wymienić ? Jakieś typowe usterki którym mogę zapobiec?
4. Mam radio standardowe z nagłośnieniem Rockford Fosgate, chciał bym wymienić na takie z nawigacją ale nigdzie nie mogę znaleźć linku do działającego ogłoszenia
Staram się czytać powoli forum ale tematów jest masa i ciężko mi znaleźć nurtujące mnie pytania.
Dziękuję za pomoc.

m4rud3r - 21-11-2019, 21:38

4. MMCS albo chińczyk :)
Jak ori mitsubishi to najlepiej W-15 moim zdaniem (zapytaj użytkownika Tokyo , mi montował i jestem bardzo zadowolony ). A jeżeli chcesz więcej funkcji - wtedy jakiś chinol z androidem.

2. Jeżeli nigdy nie zmieniany, to warto zmienić.

spirosun - 22-11-2019, 16:10

Mechanizm różnicowy, tył - RAVENOL Getriebeöl EPX SAE 80
Skrzynia rozdzielcza - RAVENOL Getriebeöl EPX SAE 80
Skrzynia biegów - RAVENOL MTF-2 SAE 75W-80

Silnik dowolnie to co spełnia normy producenta, może być też Ravenol 5w30 lub 0w30, Ravenole są o tyle "dobre" ze robione na bazie olejowej PAO czyli syntetycznej.

Tutaj pełne info z interwałami wymian:
https://www.ravenol.pl/content/8-dobierz-olej

Jak wszystko działa to nic się nie robi tylko jeździ:)

Co do radia to najlepiej takie z Androidem i google maps a nie tam jakaś dziwną nawigacją :) Są radia dedykowane do Mitsu z obsługą kamery cofania itp. Koszt to około 2000zł

kajos - 22-11-2019, 16:31

no i najwazniejsze zeby byl razem z radiem CanBus
meritum69 - 24-11-2019, 07:59

Dziękuję za odpowiedź. Takie radio będzie ok ?
https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-outlander-2006-12-android-9-0-4-32-8380061801

kajos - 24-11-2019, 13:19

bedzie ok
jako nawigacje wgrasz Yanosika i masz automatycznie ostrzeganie on line (oczywiscie polaczenie poprzez WiFi z netem musisz miec )
Jedynie czego nie bedzie to regulacja glosy przod tyl (chyba w kazdym CanBusie to jest problemem)

meritum69 - 09-01-2020, 12:58

spirosun napisał/a:
Mechanizm różnicowy, tył - RAVENOL Getriebeöl EPX SAE 80
Skrzynia rozdzielcza - RAVENOL Getriebeöl EPX SAE 80
Skrzynia biegów - RAVENOL MTF-2 SAE 75W-80

Silnik dowolnie to co spełnia normy producenta, może być też Ravenol 5w30 lub 0w30, Ravenole są o tyle "dobre" ze robione na bazie olejowej PAO czyli syntetycznej.

Tutaj pełne info z interwałami wymian:
https://www.ravenol.pl/content/8-dobierz-olej

Jak wszystko działa to nic się nie robi tylko jeździ:)

Co do radia to najlepiej takie z Androidem i google maps a nie tam jakaś dziwną nawigacją :) Są radia dedykowane do Mitsu z obsługą kamery cofania itp. Koszt to około 2000zł

Mam pytanie ponieważ na tej stronie jest napisane że wchodzi:
skrzynia rozdzielcza 0,49 l.
mechanizm różnicowy tył 0,50 l.

Kupiłem 1 l. i rozlałem po połowie. Teraz czytając inne wątki zauważyłem żeby się nie sugerować tymi tabelami tylko wchodzi więcej. jak to wygląda w rzeczywistości ?

sailax - 10-01-2020, 14:50

Witam,

Jak 2.2 DID to pytanie jak tam się mają wałki, bo to dość uciążliwa przypadłość w tym modelu z tym silnikiem. Dodatkowo sprawdź zawieszenie / podwozie, tak dla pewności żeby nic nie wyszło później. Co do radia zależy co tam sobie wybierzesz, ja w swoim mam MMCS - wiadomo bez aktualnych map ale na codzienne użytkowanie daje radę. Jak masz RockForda lookni pod siedzenie na wzmacniacz jak się trzyma.

Poza tym tylko przyjemna jazda pozostaje.. 8)