[04-13]Colt CZx - [Z37A 1.5T] colt 1.5 T falowanie obrotów brak pełnej mocy
brandbo - 25-11-2019, 17:45 Temat postu: [Z37A 1.5T] colt 1.5 T falowanie obrotów brak pełnej mocy witam,mam problem z moim Coltem, zaczeły falować obroty na biegu jałowym,po rozgrzaniu
(puki zimny i ma wyższe obroty to jest ok) spadek mocy na oko o 20-30KM głównie na średnich a najwiecej na wyskich obrotach, delikatne poszkubywanie podczas przyspieszania,na chwilę obecną naprawiłem popękany kolektor wydechowy,do niczego jeszcze łap nie przystawiałem,brak błędów w ECU, macie jakieś propozycje od czego zacząć? to mój drugi colt, z doswiadczenia z pierwszym podobne objawy powodwał bardzo słaby akumulator,ale ten mam dobry,proszę o porady za co się zabrać,za trafną diagnozę bedzię gruube piwo.
lech55 - 25-11-2019, 18:13
Jedź na dobrą stację diagnostyczną - niech sprawdzą spaliny.
Oleczeg - 04-12-2019, 12:51
Przeczysc przepustnicę, sprawdź jej czujnik czy prawidłowo działa.
W@sio - 04-12-2019, 16:36
Widzę, że wypowiadają się sami posiadacze CZT... Spalin nie ma co sprawdzać. Podepnij się skanerem obd i sprawdź korekty czasu wtrysku STFT i LTFT oraz przepływy mierzone przez przepływomierz. Falowanie może być powodowane odpiętą wtyczką, nieszczelnym dolotem lub podciśnieniem, walnietym czujnikiem TPS... Tak na oko trudno powiedziec, ale skoro grzebales przy kolektorze wydechowym to musiales zdejmowac turbo i moze porypales podcisnienia, albo nie podpiąłeś wtyczki jakiejś
GREGORY87 - 08-12-2019, 12:17
nie trzeba zdejmować turbo żeby zdemontować kolektor. Proponuje na początek sprawdzić szczelności dolotu oraz czy nigdzie nie uciekają spaliny bokiem przed sondą. Podmieniłbym - jeśli masz taką możliwość MAF od innego Colta, lub kupił chińczyka na Allegro za 80pln.
brandbo - 08-04-2020, 11:37
Dzięki Panowie, długo nie byłem tu więc teraz odpisuje, spróbuję sam się po przyglądać wedle waszych skazań,
[ Dodano: 04-08-2020, 14:40 ]
Jest! Nie mialem czasu się tym zajmować, zawiozłem w koncu auto do ASO, tylko na serwisowym programie wyszło że.... Nie pasuje ustawienie rozrządu, pasek przeskoczył o dwa zęby, tak że temat falowania rozwiazany, po zainstalowaniu nowego zestawu, silnik leci super, pozostał mi problem że podczas butowania raz pociagnie fajnie do 6800obr s kilka razy go przydławia po przekroczeniu 4 tyś, poziom depniecia w gaz też odgrywa role, jakby przy dozowaniu na pedale lepiej się wkręcał niż pełnej depie.
[ Dodano: 04-08-2020, 14:43 ]
Jest ktoś w okolicach Bielsko-Biała kto takim jezdzi i chciał by przejechać sie moim czy to poprawnie jedzie? Może to moje mylne odczucia.
.
Kanapa - 22-08-2020, 13:54
Potwierdzam że rozrząd może przeskoczyć - miałem identyczną sytuację.
Falowanie na wolnych, przepały i 2 ząbki różnicy na rozrządzie.
|
|
|