[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Po myciu silnika Galant nie odpala
cinekLeczna - 07-12-2019, 13:51 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Po myciu silnika Galant nie odpala Witam wszystkich.
Mam ogromny problem, nie wiem co mi przyszło do głowy ale umylem silnik w galancie 2.5 2002 r.
Aparat zapłonowy wymieniony, iskra niebieska, świece zalewają się paliwem.
Myślałem że jak wyschnie to będzie wszystko ok ale się pomylilem :/ odpalił przejechałem się, niby wszystko ok, zrobiłem adaptacje przepustnicy i ruszyłem. Po jakiś 500/600 metrach zgasł i nie chciał już odpalić. Moment gasniecia wyglądał tak jakby mu paliwo odcinalo, obroty zaczęły spadać i nie było to w miejscu tylko podczas jazdy :/ temperatura silnika była 90 stopni. Wymieniłem aparat zapłonowy i po próbie odpalenia zaczęło smierdziec benzyna. Świece zalane a do tych za kolektorem niestety trzeba go ściągnąć. Po osuszeniu trzech świec do których był dostep tak jakby coś zaczynał na sekundę łapać i znowu nic.
Ściągać kolektor i rozgrzewac świece ? Czy coś innego walnelo? Nie wiem co mam robić. Komputer błędów nie wywala.
Krzyzak - 07-12-2019, 17:02
Zacznij od alternatora - na pewno wyciągnij wtyczkę od góry i wodę usuń z gniazda.
Generalnie problem w po myciu tego silnika to 3 rzeczy:
- aparat
- alternator
- przepustnica.
Sprawdź jeszcze raz czy jest iskra - jak nie ma, to jeszcze czujnik wału lub kostka łącząca przy obudowie rozrządu.
|
|
|