[97-04]Galant EAxA/W - Problem z temperaturą wewnątrz auta
bobsoncube - 11-12-2019, 20:24 Temat postu: Problem z temperaturą wewnątrz auta Witam wszystkich mitsumaniaków! Mam problem w moim galancie 99 2,5 v6 benz-gaz. Otóż ogrzewanie w aucie chodzi bardzo losowo, to znaczy gdy ustawiam temperature 32 st(max) czasami potrafi lecieć letnie powietrze a czasami leci prawidłowo czyli gorące, lecz zmiana na na przykład 27 stopni nie daje różnicy. Dopiero po zmianie na 18-19 czuć wyraźną różnicę, choć nie zawsze, bowiem na 18 stopniach też potrafi lecieć ciepłe powietrze. Rezultatem tego jest ciągłe przestawianie pokrętła w skrajne położenia. Ogólnie rzecz biorąc jest to uciążliwe. Co więcej, dmuchawa ustawiona na "jedną kreskę" czyli zdawać by się mogło że jest to mały podmuch, dmucha całkiem mocno. Bardzo proszę o opinie i pozdrawiam wszystkich!
jacek11 - 11-12-2019, 20:49
bobsoncube, sprawdzałeś pracę nadmuchu w Auto ? Weź termometr, ustaw jakąś temperaturę zadaną, i sprawdź czy dobije do tej wartości.
Kolejna sprawa, to czy masz odpowiednią ilość płynu chłodzącego ?
bobsoncube - 11-12-2019, 21:00
Poziom płynu chłodniczego mieści się w normie i jest stały. Nic nie cieknie. Co do sprawdzenia temperatury to nie robiłem tego. Dodam tylko że zwykle nie jeżdzę w trybie AUTO ale w trybie manualnym. Pozdrawiam
Krzyzak - 11-12-2019, 22:02
auto dotyczy tylko kierunku i siły nawiewu - dążenie do temp. czy na auto czy manual będzie zawsze w podobny sposób - w sensie jak jest zimno to dobije do tej temp. i potem wieje zimne i jest to całkiem normalne
powietrze 32°C jest zimniejsze od ludzkiego 36.6 i zawsze będzie odczuwane jako zimne
Marcino - 12-12-2019, 08:45
Krzyzak napisał/a: | powietrze 32°C jest zimniejsze od ludzkiego 36.6 i zawsze będzie odczuwane jako zimne |
Darek, jak wieje u mnie nastawione na 32 to ja czuje to jako gorące..... bez jaj ze nie czujesz ze idzie ciepłe.
U mnie działa to dobrze aczkolwiek radio ma wpływ na nastawioną temp, jak radio dogrzeje to czujnik tem jest oszukany lekko. DObra nastawa dla mnie aby bylo ciepło to 22-23. Teraz na krótkich odcinkach nawet 27 ustawiam aby mocno dpgrzac zeby nie było wilgoci i dmucha wtedy naprawdę ciepłym
Hugo - 12-12-2019, 10:17
Przy ustawieniu temperatury na 28 st. C i więcej w tym aucie nie da się wysiedzieć. Jest tak gorąco, że aż się plastiki kleją.
Maciejos - 12-12-2019, 14:13
Ja mam już mega gorąco, gdy zrobię ok. 25 stopni. Przy maksymalnej (32 stopnie) temp. nie mogę nawet jeździć, bo z tego gorąca robię się senny, a nie muszę tłumaczyć, jak może skończyć się senność, podczas prowadzenia auta.
Marcino - 12-12-2019, 14:51
Nie no wiadomo ze bedzie gorąco. Na krótką chwile 3-5min to można. Jak zimny to można ustawić sobie 32stC a i tak szybciej nie zagrzeje do 23stC
Krzyzak - 12-12-2019, 15:03
Marcino napisał/a: | jak wieje u mnie nastawione na 32 to ja czuje to jako gorące..... bez jaj ze nie czujesz ze idzie ciepłe | ja naprawdę nie wiem, przecież wydaje mi się, że piszę jasno - słowo klucz: nastawione
nastawione to nie to co wieje z nawiewów! serio Marcin? - jak latem nastawiasz 22 to klima daje 22?
czy jednak z nawiewów masz 8-10 stopni, żeby zniwelować gorąco?
tak samo zimą - nastawiasz 32 to na początku daje max gorąco z nagrzewnicy, aż kurz się pali i śmierdzi a potem wieje tak, żeby dalej utrzymać, więc jak masz 32 i wieje 32 to odczuwasz to jako zimne, bo człowiek ma 36.6 - zagrzej sobie wodę na 32 i zobacz co czujesz wkładając do niej palec
Marcino - 13-12-2019, 10:29
Nie zgadzam się.... bo wieje gorącym aby jak najszybciej osiągnąć ustawioną temperaturę. Po osiągnięciu to normalne ze wieje takim aby utrzymać to co jest i nie ma potrzeby dmuchać gorącym.
Krzyzak - 13-12-2019, 13:09
z czym? - bo przecież napisałem dokładnie to samo co ty...
Marcino - 13-12-2019, 15:10
NO ok. niech ci bedzie.
Ale 32 to nie jest zimne
-Fenek- - 14-12-2019, 20:30
O ile się nie mylę, 17 to maksymalne chłodzenie, 18 to maksymalne grzanie, niezależne, a przynajmniej nie aż tak bardzo od temperatury w środku.
Może głupie pytanie, ale chłodne powietrze leci też kiedy silnik jest gorący? Może się niedogrzewa albo jeszcze nie jest ciepły?
Po drugie, sprawdź rurkę od czujnika klimy, w tym wątku na 12 stronie wrzuciłem zdjęcia jak to powinno wyglądać. Zobaczyć czy rurka jest na swoim miejscu można nawet bez zdejmowania schowka, trzeba dobrze spojrzeć albo wspomóc się telefonem.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24835&postdays=0&postorder=asc&start=165
Greg TimaskA - 02-02-2020, 16:42
Chciałbym wtrącić kilka moich "doświadczeń" bo miałem z tym również problemy. Z moich skromnych obserwacji, jest kilka czynników, które mogą mieć wpływ: termostat [chyba było mówione, to sorry] - sprawdzić - wymienić; radio/odtwarzacz wpływa na "czujnik" [zwłaszcza w auto]; masz gaz - sprawdź "bliskość" podłączenia parownika bo jeśli jest za? blisko podłączenia nagrzewnicy to może "ściągać ciepło do siebie; i prozaicznie, zauważyłem po swoim że nie może być za wysoki poziom płynu chłodniczego [w bezpiecznym oczywiście zakresie] bo w przeciwieństwie do poprzednio posiadanej Mazdy 626 [gdzie, jak był za niski, to wariowały mi obroty] TU gdy jest za wysoki? układ nie grzeje dobrze lub "wariuje" w grzaniu kabiny....Na wiosnę/lato można go podwyższyć - lepsze to niż kosztowne inwestowanie w...różne naprawy/zamiany/przeróbki.
Hugo - 02-02-2020, 22:00
Greg TimaskA, W jaki sposób chcesz w tym silniku wpływać na poziom płynu chłodzącego w układzie?
P.S., Też przed Galantem miałem Mazdę 626 (konkretnie 626 GE 2,0 16V-silnik FS- z 1995 r.) i jak mi poszła pompa wody i wyciekła część płynu z układu chłodzącego to mi zaczęła gwałtownie rwać/szarpać przy przyśpieszaniu.
|
|
|