Outlander III GEN Techniczne - Outlander III - olej silnikowy Shell - 2.2 Di-D 4WD, GF6W
przemo321 - 17-12-2019, 09:28 Temat postu: Outlander III - olej silnikowy Shell - 2.2 Di-D 4WD, GF6W Dzień dobry, zamierzam sam wymienić olej silnikowy w moim Outlanderze (rok 2016, 2.2 Di-D 4WD, GF6W)
Właśnie skończyła mi się gwarancja i nie zamierzam płacić "bandyckich" cen w ASO.
Z dokumentacji wynika, że lany był olej Shell Ultra Professional AF 5W/30, ja zamierzam wymienić na Shell Helix Ultra Professional AR-L 5W-30 lub druga opcja Helix Ultra Professional AV-L 0W-30 (tę wersję preferuję).
Ostatnio mniej jeżdzę w trasy, a więcej w mieście...
Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tej sprawie proszę o poradę.
Z góry dziękuję.
benicjusz - 17-12-2019, 12:06
Osobiście leję MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30 C3,
następną wymianę naleję pewnie Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30,
a jeszcze na kolejnej wymianie zaleję Orlenem PLATINUM MAX EXPERT C4 5W-30.
W manualu jest wzmianka jedynie od C1 do C4, a będzie OK.
Na shellu jeździłem w innym aucie, jeździł tak samo jak na Gulfie czy innych Havolinach.
jacekk - 17-12-2019, 15:29
Wygląda, że Shell Ultra Professional AF 5W/30 nie jest lowSAPS. lowSAPS jest wersja AF-L. Niby tylko jedna literka w nazwie a robi różnicę.
spirosun - 18-12-2019, 11:06
Jak w mieście to tym bardziej low saps
przemo321 - 13-01-2020, 14:47
A jakie zdanie macie na temat tego oleju
CASTROL EDGE TITANIUM FST 5W30 LL VW 504/507 C3 6L
benicjusz - 14-01-2020, 11:08
Znalazłem jeszcze lepszy wynalazek
LukOil Genesis Special C3 5W-30 5L Synt. DPF
to będzie kolejny olej jaki zaleję, chwilowo odpuszczam Shella, zapewne jeszcze znajdę coś innego do wymiany, ale co tam, trzeba szukać aby znaleźć.
rajan - 16-01-2020, 11:46 Temat postu: Re: Outlander III - olej silnikowy Shell - 2.2 Di-D 4WD, GF6
przemo321 napisał/a: | Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tej sprawie proszę o poradę.
Z góry dziękuję. |
W Outku jeżdżę na Eneosie i natomiast w innym samochodzie (też diesel) przeszedłem z Shella, czy Castrola na Valvoline - według mnie silnik pracuje ciszej.
spirosun - 17-01-2020, 11:30
Ogolnie w PL nie ma norm dotyczących olejów wiec i tak w sumie prawie żaden z wyżej wymienionych nie jest w 100% olejem syntetycznym, takich olejów ze świecą szukać.
Jeżeli mowa o 100% bazie olejów syntetycznych to trzeba szukać olejów na bazie IV czyli PAO o i tym samym o wysokim indeksie lepkości (viscosity index) najczęściej dostępnym w karcie charakterystyki oleju dostępnej na stronie producenta.
Jeżeli chodzi o normy to takie kraje jak Niemcy czy Japonia mają te normy uregulowanie prawnie i tam nie można mineralnego oleju nazwać syntetycznym jak u nas
Z producentów których sprawdziłem to ENEOS, Ravenol, Penrite, PMO, Mitasu oraz co ciekawe polski Specol (o dziwo tani i ma bardzo dobre parametry) oficjalnie podają dane dotyczące baz olejowych i danych o lepkości i innych parametrach. Wybieranie olejów typu castrol valvoline czy mobil to to wybieranie tylko nazwy bo cała reszta to jedno i to samo.
Można sobie obejrzeć materiał łysego z YT co gada przez 15min o olejach w miare poprawnie.
https://www.youtube.com/watch?v=yYlysYFdjyU
rajan - 20-01-2020, 09:38
spirosun napisał/a: | Z producentów których sprawdziłem to ENEOS, Ravenol, Penrite, PMO, Mitasu oraz co ciekawe polski Specol (o dziwo tani i ma bardzo dobre parametry) oficjalnie podają dane dotyczące baz olejowych i danych o lepkości i innych parametrach. Wybieranie olejów typu castrol valvoline czy mobil to to wybieranie tylko nazwy bo cała reszta to jedno i to samo. |
Valvoline podaje parametry oleju: https://www.valvoline.com/our-products/pi-sheets, więc nie rozumiem. Mam im nie wierzyć, czy o co chodzi?
Łysy niestety klepie trzy po trzy... Mimo swojej dość podstawowej wiedzy w wielu aspektach, które porusza, "złapałem" go na gadaniu głupot. Nie twierdzę, że zawsze, ale rozumiesz, że nie jestem w stanie zaufać jego słowom.
|
|
|