Outlander II GEN Techniczne - Problem z tempomatem i blokadą biegów Outlander 3.0
mituser3 - 16-01-2020, 14:33 Temat postu: Problem z tempomatem i blokadą biegów Outlander 3.0 Witam,
mam Outlandera z 2007 roku wersja 3.0 USA automat. Przez 12 lat auto nie sprawiało żadnych problemów. Od około miesiąca pojawiły się dwa problemy:
1) co jakiś czas nie można włączyć tempomatu mimo, że jest włączony i pali się lampka cruise, patrzyłem do bezpieczników pod maską (jeden z użytkowników opisywał, że przepalił się kabelek) ale tam wszystko jak z fabryki, ciekawe jest to, że jak włączę tempomat i jadę przez jakiś czas do momentu np.: hamowania gdy tempomat sam się wyłączy wtedy już nie można go spowrotem ustawić
2) problem drugi to zblokowana dźwignia zmiany biegów - po uruchomieniu silnika, gdy wciskam hamulec aby włączyć drive słychać przeskakująca zapadkę i dźwignię można przestawić ale od pewnego czasu to zabezpieczenie nie chce się odblokować i nie mogę przełączyć z parkingu na drive. Kilka razy depnąłem w hamulec i zaskoczyło jakby coś nie kontaktowało.
Czy macie koledzy jakieś doświadczenia i pomysły?
kajos - 16-01-2020, 16:30
tempomat zle dziala (co jest czesta wada w outlanderach) bo wadliwy jest wlacznik swiatel STOPu kolo pedalu
Pewnie dlatego tez jest problem z skrzynia
Wlacznik ten wymien i powinno byc OK
Podjedz do ASO i spytaj sie czy twoje auto kwalifikuje sie do darmowego sprawdzenia
U mnie np. mimo ze wlacznik STOPu dziala prawidlowo to wymienili bo byly felerne
Rander - 16-01-2020, 21:47
kajos napisał/a: | (...)
Podjedz do ASO i spytaj sie czy twoje auto kwalifikuje sie do darmowego sprawdzenia
U mnie np. mimo ze wlacznik STOPu dziala prawidlowo to wymienili bo byly felerne |
Wyszukiwarka akcji serwisowych tutaj
Bizi78 - 16-01-2020, 21:56
Skoro auto z USA to pewnie trzeba będzie zapytać w centrali MMC w PL o akcje serwisowe .
kajos - 17-01-2020, 00:44
tak czy inaczej wlacznik STOPu do wymiany
objawy na to wskazuja bo i problem z tempomatem jak i skrzynia automatyczna gdzie wiadomo ze trzeba wsiskac pedal Stopu by przelaczyc na bieg
mituser3 - 05-05-2020, 20:02
Problem rozwiązałem demontując obudowę ze stykami - styki były lekko skorodowane - papier scierny 1000 i szlifowanie styków. Po złożeniu działa jak nowy.
|
|
|