ASX Techniczne - Ustawienie świateł na manetce a palące się światła
15788 - 27-01-2020, 08:57 Temat postu: Ustawienie świateł na manetce a palące się światła Zauważyłem w swoim ASXie następujący problem. Odpowiednie ustawienie dotyczące świateł na lewej manetce zapala złe światła. Posiadam wersję ze światłami dziennymi (te "dolne" reflektroki, 2 żarówki, jedna do świateł dzienny, druga do świateł przeciwmgielnych). Światła mijania zwykłe, nie ksenony.
Aktualnie mam tak:
Pozycja OFF: Wszystkie światła wyłączone
Pozycja AUTO gdy jest jasno: wszystkie światła zgaszone
Pozycja AUTO gdy jest ciemno: palą się przednie światła mijania, przednie światła dzienne, przednie światła pozycyjne, tylne światła pozycyjne
Pozycja "pozycyjne": palą się światła pozycyjne przednie, światła pozycyjne tylne, światła dzienne
Pozycja "światła mijania": Palą się światła mijania, światła pozycyjne, światła dzienne, tyle światła pozycyjne
Moim zdaniem jest tu namieszane. Powinno być tak:
Pozycja OFF: Wszystkie światła wyłączone lub światła dzienne zapalone (tu nie jestem pewien)
Pozycja AUTO gdy jest jasno: światła dzienne zapalone
Pozycja AUTO gdy jest ciemno: palą się przednie światła mijania, przednie światła pozycyjne, tylne światła pozycyjne
Pozycja "pozycyjne": palą się światła pozycyjne przednie , światła pozycyjne tylne
Pozycja "światła mijania": Palą się światła mijania, przednie światła pozycyjne, tyle światła pozycyjne
I teraz pytanie: nie wiem czy takie rzeczy da się ustawić w jakimś komputerze samochodu i potrzebna jest tu wizyta u elektronika, który podłączy samochód do komputera i zmieni ustawienia (elektronik niezależny bądź ASO), czy raczej takich rzeczy w żadnym komputerze się nie ustawia i ktoś coś nagrzebał w podłączeniu kabelków i bardziej przyda się tu wizyta u kogoś kto popodłącza odpowiednio kable?
Laknat - 27-01-2020, 10:46
A gdzie masz światła dzienne? Bo u mnie światła dzienne są zespolone w halogenach. I ogólnie działa to tak jak napisałeś w akapicie "powinno być"
15788 - 27-01-2020, 11:15
Tak, mam światła dzienne - w halogenie są 2 żarówki, 1 do świateł dziennych, 2 do świateł przeciwmgielnych.
Laknat - 27-01-2020, 11:44
W instrukcji za dużo nie ma na ten temat. poza tym, że w trybie AUTO powinny się światła jazdy dziennej włączyć. Jak się nie włączą to trzeba sprawdzićauto.
https://www.man4car.com/7...trukcja-obslugi
To jest od strony 76 opisane. Może coś doczytasz więcej.
15788 - 27-01-2020, 12:36
No to mam potwierdzenie "jak powinno być:", teraz pozostaje drugie pytanie - czy da się to ustawić w komputerze, czy to bardziej kwestia podłączenia kabli.
Laknat - 27-01-2020, 12:47
sprawdź czy w trybie auto jest zasilanie żarówek do jazdy dziennej. Zarówno jak jest jasno i ciemno. Jeśli to kwestia tylko jasno - ciemno to znaczy, że coś jest nie tak ustawione z włączaniem tych świateł, bo one powinny być włączone zawsze w trybie AUTO
camel88 - 27-01-2020, 20:29
15788 ja mam tak jak napisałeś jak powinno być, moim zdaniem ktoś źle podłączył kable
Fredi1 - 27-01-2020, 21:42
Ja w wersji z ksenonem mam tak:
Pozycja off: światła dzienne
Pozycja auto jasno : światła dzienne
Pozycja auto ciemno: światła mijania i dzienne w trybie pozycyjnych
Pozycja pozycyjne : światła dzienne w trybie pozycyjnych
Pozycja mijania : światła mijania i dzienne w trybie pozycyjnych
15788 - 28-01-2020, 07:26
Dzięki za odpowiedzi, upewniłem się, że faktycznie jest namieszane i jak "powinno być". Teraz tylko kwestia odpowiedniego ustawienia. Z tego co piszecie faktycznie, wynika że najprawdopodobniej jest coś nagrzebane w instalacji, a nie w jakimś komputrze.
|
|
|