To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Pompa ABS

ViBeZ - 06-02-2020, 14:18
Temat postu: Pompa ABS
Cześć Panowie.

Dwóch mechaników diagnozowało moje auto i obaj twierdzą że z czujnikami, przewodami, koronkami mam wszystko ok i stawiają na pompę ABS.

Objawy są takie że podczas jazdy auto tak jakby samo cały czas myślało że jestem w poślizgu i ABS uruchamia sie przy każdym wcisnieciu hamulca lub nawet bez wciskania samoczynnie podczas jazdy. Raz ściąga w lewo, raz w prawo, pedał hamulca jest jakby miekki- gumowy. Podczas tych 'wygłupów' kontrolka ABS sie nie zapala. Po wyjęciu bezpiecznika od ABS wszystko ustaje i można jezdzic normalnie no tylko że nie mam ABS, a na desce swieci się kontrolka ABSu i TCLa 😏

Od prawie roku próbuję bezskutecznie znaleźć używaną pompe ABS do Mitsubishi Galant 2.5 V6 2002 Avance, TipTronic, z TCL i ASC. O ile namierzenie pompy do 'zwykłego' Gala bez TCL i ASC nie jest żadnym problemem to do swojego auta nie moge znalezc zupełnie nic. Był sprowadzony ze Szwajcarii, a tam te systemy były w modzie.

Numer mojej pompy to MR510525 Nisshinbo.

1. Czy ktoś może jednak ma na stanie taką pompe ABS i mnie poratuje?
2. Może ktos zna kogos kto ma Gala ze Szwajcarii na częsci i tam by sie taka znalazła 😔?
3. Czy może ktoś zna jakis serwis lub innego Pana Mietka który zajmuje sie regeneracją Japonskich pomp ABS bo gdzie nie napisze i nie zadzwonie nikt tego nie robi?
4. Może ktoś ma [Edit] jeszcze jakieś inne pomysły do do rozwiązania tego problemu bo mnie już to irytuje? 😑

Hugo - 06-02-2020, 18:30

ViBeZ, mam pompę ABS z VR-4 i miał TCL. Zobaczę tylko czy pompa jest taka sama jak w europejczyku, a różni się tylko uchwytami, bo VR-4 było oczywiście RHD, ale jeśli numer będzie ten sam to będzie pasowała.
jacek11 - 06-02-2020, 18:50

Jak miałem pękniętą koronkę na przednim przegubie, to abs też się załączał bez hamowania nawet. Może masz za mocno skorodowane koronki. Koronki można kupić za kilkanaście złotych/ szt. Koszt wymiany nie jest duży, a wtedy będziesz miał pewność.
przemek1602 - 06-02-2020, 23:48

Jedź z kimś na polane zobacz które koło się uślizguje, pękła koronka albo coś wpadło w okolice czujnika abs
ViBeZ - 24-02-2020, 14:51

Dzięki Panowie. Po raz kolejny auto oddałem do mechanika z informacją że pompa jest nie do kupienia i żeby jeszcze raz baaardzooo doookłaaadnie posprawdzał czujniki, koronki, kable itd. O dziwo znalazł tym razem minimalne pęknięcie na koronce. Sprawa załatwiona, auto naprawione 😁 Tego samego dnia znalazłem też pompę ABS o odpowiednim numerze 😂