To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Szybkie ładowanie

Pyrlandia - 01-03-2020, 17:46
Temat postu: Szybkie ładowanie
Dzień dobry,
Dzisiaj chciałam podładować baterię w ogólnodostępnym punkcie. Okazało się, że przy stacji nie było przewodu do szybkiego ładowania. W bagażniku mam tylko taki do ładowania w domu. Nie zawsze mam możliwość ładowania ze zwykłego gniazdka i dlatego chciałam się dowiedzieć jaki przewód do szybkiego ładowania muszę kupić i gdzie :-) Chciałabym pominąć ASO :-)

Tom_alfik - 02-03-2020, 14:53

Szybkie ładowanie to nie sprawa kabla ale wydolności ładowarki.

Mam na obiekcie stację SZYBKIEGO ładowania (FAST Charger), czyli z założenia jaj parametry dopuszczają takie ładowanie i jest oczywiście odpowiedni zestaw kabli.

Jeśli ładowarka nie zapewni odpowiedniej mocy to żaden kabel nie pomoże.

Pyrlandia - 04-03-2020, 18:15

Dzięki :-)
marekp - 05-03-2020, 14:45

Te "slupki" Type 2 nie sa szybkie. Tak sie laduje jak w domu. Do nich jest potrzebny kabel czasem. Szybkie sa tylko CHAdeMO. Ale jest takie duze gniazdo i tam nie potrzeba ekstra kabla. Kable mozna dostac na Alle...... Drogie sa dosc. Tobie potrzebny jest kabel Type2-Type1. PHEV ma Type1 a te bez kabla ladowarki sa Type2. Jesli ladowarka Innogy to sie bardziej komplikuje. Tam jest kabel ale sie nie nadaje. Trzeba miec przejsciowke. Ale to wszystko to sa stacje gdzie 3-4 godziny bedziesz ladowac. CHAdeMO okolo 30 minut do 80% sie laduje. Np. na stacjach LOTOS za jedyne 25zl za ladowanie (!). Taniej kupic 5 litrow benzyny. I szybciej. Ja sie pozbylem PHEV-a jako bezuzyteczne cos. Na Greenway drogo tak samo. Jedyne co to w domu ladowac. Albo pod Macro - byly bezplatne CHAdeMO. Nie wiem jak jest teraz.

MarekP

Pyrlandia - 05-03-2020, 16:11

Serdecznie dziękuję za jasne i proste przedstawienie sprawy :-)
Sorgan - 09-10-2020, 13:12

Witam.
Już od jakiegoś czasu na stacjach Orlenu można ładować za darmo, wystarczy mieć zainstalowaną ich apke na telefonie. Drugą opcją jest zainstalowanie jakiejkolwiek apki PLUG share i w filtrach zaznaczyć aby pokazywała tylko darmowe. Polecam u mnie się sprawdza. Powodzenia z darmowym ladowaniem.

ALstd - 14-02-2021, 10:08

Sorgan napisał/a:
Witam.
Już od jakiegoś czasu na stacjach Orlenu można ładować za darmo, wystarczy mieć zainstalowaną ich apke na telefonie. Drugą opcją jest zainstalowanie jakiejkolwiek apki PLUG share i w filtrach zaznaczyć aby pokazywała tylko darmowe. Polecam u mnie się sprawdza. Powodzenia z darmowym ladowaniem.

hmm, właśnie zainstalowałem tą apkę z Orlenu, zarejestrowałem się - wyszukałem najbliższej ładowarki, wybrałem CHAdeMO i kliknąłem ładuj ciekawy co się stanie.
(aplikacja moim zdaniem powinna powiedzieć, że nie jestem przy ładowarce - ma dostęp do GPS - siedzę sobie w domci z jakieś 10km od tej ładowarki).

Aplikacja poprosiła mnie o wprowadzenie karty - wprowadziłem i zaraz potem otrzymałem weryfikację blokady kwoty 200pln na karcie. To chyba przegięcie.

Załaduję się za 25pln gdy będę pusty, a ja chciałem tylko podjechać sprawdzić jak to jest ładować się z ładowarki publicznej :)
Ładuję się z domu - PHEV dopiero od tygodnia w garażu.

Jakie metody stosują inne firmy przy swoich ładowarkach - też blokują tak dużą kwotę?

Jak sprawdzić, które stacje Orlen są za free (ale rozumiem, że wówczas też ta kwota będzie zablokowana na karcie?)

Chętnie poznam Wasze doświadczenia w temacie.

popiolekpolska - 15-02-2021, 14:41

ALstd napisał/a:
Jak sprawdzić, które stacje Orlen są za free

Pisze za darmo, przy płatnych jest symbol monet.

Amstaf11 - 18-02-2021, 12:12

Witam
planuję zakup wallboxa macie jakieś doświadczenia w tym względzie?
Może jak zamówimy jako forum ładowarki będzie korzystniej cenowo....

mariusz_sz - 09-02-2022, 17:07

Niedawno kupiłem O3 phev. Mam zwykłą ładowarkę 10A oraz kabel 20A do zwykłego gniazda (nie CHAdeMO). Naładuję się tym drugim kablem z Orlen Charge Typ2 AC/22,1 KW???