Forum ogólne - Szukam następcy dla auta rodzinnego
76magg - 02-03-2020, 17:05 Temat postu: Szukam następcy dla auta rodzinnego Hej.
Pomoglibyście w wyborze auta?
Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem O1T. Żona natomiast popyla po okolicy Dacia Logan MCV (1,6 benzyna, wersja 7 osobowa z 2009 roku). Auto mocno niedoceniane - niezawodne jako muł roboczy.
I po mału zabieramy się do wymiany Daćki na coś ładniejszego.
Z tego co udało się zebrać z wymagań to:
- raczej SUV
- 7 osób
- benzyna z gazem (lub łatwa do zagazowania)
- raczej 4x4
- dużo miejsca w środku
- miękkie zawieszenie to duży plus
- więcej mocy i lepsze osiągi niż Daćka (do O1T będzie ciężko dorównać, ale tak pomiędzy byłoby ok).
Z tego co patrzyliśmy do tej pory, to pasuje Chevrolet Captiva 3.2 benzyna. Ale może O2 w wersji benzynowej by się nadawał? Pytanie, czy jest miękki, czy twardy jak O1T? I czy wersja Citroena różni się czymś (może np. zawieszeniem?).
Budżet to tak 20-25k.
Krzyzak - 02-03-2020, 21:17
Outlander 2 po lifcie wygląa fajnie i całkiem solidne, 7 osobowe auto to jest. Gdybym teraz kupował taki rodzinny wóz 7os to bardzo bym się interesował fiatem Freemont - widziałem świetne egzemplarze wyposażone we wszystko z czarną skórą i ekranem DVD dla tylnej kanapy włącznie. Auto mi się ogólnie podoba, ale sporo jest 2 litrowym diesli a ja raczej tym silnikiem nie jestem zainteresowany.
Jakiś czas temu jeszcze oglądałem starocia - ford windstar zdaje się - mimo 20 lat to świetnie wyposażony z elektrycznie przesuwanymi drzwiami z tyłu, dvd, słuchawkami dla tylnego rzędu oraz to co mi się osobiście podoba w takich autach - swobodne przejście do tyłu poprzez drugi rząd siedzeń. Zamiast składania jest przejście przez środek - siedzenia są typu 2-2-3 a nie 2-3-2.
Dlatego wybrałem mazdę 5 bo miała 2-2-2 i takie właśnie przejście. Ogólnie auto strasznie plastikowe i tandetne, niska jakość na każdym kroku i trzeszczące wszystko, ale totalnie bezawaryjne.
Bzyk_R1 - 02-03-2020, 22:05
Freemont fajny ale wnętrza z Tourana nie zniosę.
robertdg - 03-03-2020, 19:28
Bzyk_R1 napisał/a: | Freemont fajny ale | Trzebaby podwoic budżet
Krzyzak - 03-03-2020, 22:11
robertdg napisał/a: | Bzyk_R1 napisał/a: | Freemont fajny ale | Trzebaby podwoic budżet |
faktycznie, nie doczytałem...
ale ostatni egzemplarz to chyba 2015r, więc coraz starsze i ceny lecą
mi się wnętrze freemonta podoba, zarzucę to o czym myślałem jakoś pół roku temu
https://www.otomoto.pl/of...-ID6CSwYZ.html?
radek79 - 04-03-2020, 15:31
Krzyzak napisał/a: | robertdg napisał/a: | Bzyk_R1 napisał/a: | Freemont fajny ale | Trzebaby podwoic budżet |
faktycznie, nie doczytałem...
ale ostatni egzemplarz to chyba 2015r, więc coraz starsze i ceny lecą
mi się wnętrze freemonta podoba, zarzucę to o czym myślałem jakoś pół roku temu
https://www.otomoto.pl/of...-ID6CSwYZ.html? |
jest nawet z mocną benzyną
https://www.autoscout24.c...e_asc&vehtyp=10
Krzyzak - 04-03-2020, 19:35
tak, bo to bliźniak jakiegoś amerykańca, więc i silniki ma od tamtego koncernu (chrysler?? dodge??)
robertdg - 04-03-2020, 20:56
Silnik Pentastara - lubi LPG
Marcino - 05-03-2020, 08:29
Freemont to wielki kloc. Oglądałem u znajomego. Mi akurat taki nie był potrzebny tym bardziej do jazdy po miescie i do parkowania nie jest tak łątwo.
tościk - 05-03-2020, 09:47
radek79 napisał/a: | jest nawet z mocną benzyną |
Te V6 są awaryjne z tego co pamiętam i można wpaść na potężną minę.
|
|
|