To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - OII 2.4 Manual - Spalanie wg komputera

Raiz3n89 - 07-03-2020, 12:06
Temat postu: OII 2.4 Manual - Spalanie wg komputera
Siemka Panowie, od pewnego czasu zauważyłem wieksze spalanie w swoim outku, przynajmniej tak wskazuje komputer przy średnim spalaniu. Auto kupiłem jakoś w październiku i średnie spalanie pokazywało na poziomie 8-9l/100km, udało mi się zejść nawet do 7,5l w obecnej chwili prawie niemożliwe jest zejście poniżej 10l. Ponadto chwile po odpaleniu pokazuje mi ogromne zużycie, przed wczoraj był rekord i pokazało 93,5l/100 oczywiscie po przejechaniu krótkiego odcinka spada, po ok 1,5km mam już ok 20l/100, Rozumiem że teraz jest zima, koła inne itp ale chciałbym żeby ktoś porównał te wyniki ze swoimi. Po kupnie zrobiłem duży przegląd z wymianą filtrów itp i nie wiem czy nie łączyć tego z tym.
Bizi78 - 07-03-2020, 13:44

Powodów sporego spalania może być wiele, min. sonda lambda, lejące wtryski, nieszczelności w dolocie itd.
Podstawa to sprawdzić błędy kompem.

m4rud3r - 07-03-2020, 13:56

Ja bym olał szukanie przyczyn przy tej porze roku. Ja moim jak wyjeżdżam z garażu podziemnego w bloku też na początku potrafi pokazać 80- 90l , by po paru chwilach jazdy zejść na 20-30l , a wraz z czasem jazdy spada w dół. Zimą zazwyczaj pokazuje mi w okolicach 10 - 12l na wyświetlaczu (2.4 cvt). Jakiś tam wpływ ma też czy jeździsz na 2WD czy 4WD Auto.
kajos - 07-03-2020, 14:02

Najlepiej wylacz spalanie na wyswietlaczu :lol:

Zalej auto do pelna
jezdzij,zrob jak najwiecej km i znowu zalej do pelna

ilosc zatankowania 2 razu podziel przez przejechane km i pomnoz przez 100 :p

Raiz3n89 - 08-03-2020, 07:04

Chodzilo mi bardziej żeby porównać z innymi te wskazania komputera, czy to normalne że pokazuje mi tak duże zużycie. Autko pracuje i jedzie bez zastrzeżeń. Błędów żadnych nie mam, po prostu skojarzyłem to z faktem że wymieniałem oleje i filtry, rozłączałem dolot itp i może gdzieś popełniłem błąd ale kolega m4rud3r, mnie uspokoił. Jak zrobi sie cieplej a wyświetlenia beda takie same to bede szukał dalej. kajos, czasem mi sie przykro robi jak piszesz mi takie podstawowe rzeczy i masz mnie za kompletnego amatora :P ale doceniam że zawsze zainteresujesz sie tematem :)
m4rud3r - 08-03-2020, 07:57

@Raiz3n89 - mnie to auto czasami bardzo zaskakuje jeżeli chodzi o spalanie.
Jakieś dwa tygodnie temu robiłem trasę Suwałki - Warszawa - Suwałki.
Przed wyjazdem z Suwałk zalałem do pełna, weszło pół baku. Pojechałem w tamtą stronę dość dynamicznie, w Warszawie zalałem pół baku (do pełna). Wracałem bardziej ekonomicznie i też spalił pół baku :D

Swego czasu prowadziłem plik w excelu, w którym wpisywałem przebieg, zalane paliwo, koszta i tak dalej, i wyliczał spalanie, coś na wzór tego co Kajos napisał.
Teraz stwierdziłem, że mi się nie chce, bo i tak do baku muszę zalać i tak. Bardziej zwracam uwagę na przebieg zrobiony między tankowaniami. I dopóki jest bardzo zbliżony w podobnych warunkach ( typu np prawie cały czas miasto ) to się nie przejmuję, martwić się będę jak nagle zrobię np połowę dystansu w takich samych warunkach ;-)

A co do tych wskazań, to zależy jak długo auto stoi, w jakiej temp i tak dalej. Czasami go odpalam i pokazuje 60 na starcie, czasami odpalam pokazuje 80 , czasami 90 :) To chyba zależy od tego jak chłodno ma w garażu :D

kajos - 08-03-2020, 15:26

jak jest zimny dluzej otwieraja sie pompowtryski
a spalanie komp oblicza liczac czas otwarcia wtrysku do przejechanego odcinka
to dlatego na poczatku jest wysoki