To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Za wolne obroty i gaśnie

danpel - 16-04-2020, 17:42
Temat postu: Za wolne obroty i gaśnie
Samochód mi oczadział.
Dziś ni z gruchy ni z pietruchy samochód zaczął gasnąć na wolnych obrotach.
Po przełączeniu na gaz to samo. Później trochę się uspokoił ale obroty są za wolne, około 500-600. Ktoś miał już taki przypadek i go rozwiązał ?
Pozdrawiam i przy okazji zapytuję, gdzie można kupić tylne wzdłużne wahacze, te proste pręty z gumami na końcach. Zamówiłem juz 2 komplety w sklepie i się okazywały inne niż te co mam w samochodzie. Może mam założone z innego auta, nie wiem.

jacek11 - 16-04-2020, 18:16

Popatrz dobrze, bo może łapie gdzieś lewe powietrze. Jeśli nie ma nieszczelności, to wyczyść porządnie przepustnicę, i naucz go obrotów. Jeśli nadal będzie gasł, to zapewne silnik krokowy będziesz musiał wymienić.
abdul - 16-04-2020, 18:52

A nie odpinałeś czasem wcześniej akumulatora? Jeśli tak to nauka wolnych obrotów. Jeśli nie to pewnie przepustnica do czyszczenia lub krokowiec tak jak pisze jacek11,
Jaro1974 - 16-04-2020, 19:27

Danpel, w linku który ci podaję masz możliwość sprawdzenia czy zakupione przez Ciebie wahacze są dobre. Ważne jest byś miał numery części które zakupiłeś. Na stronie wklepujesz swój vin , wchodzisz w tylne zawieszenie i będziesz mógł to porównać.
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi

danpel - 16-04-2020, 21:36

No jest szansa że ciągnie lewe powietrze przed dekiel zaworów bo dalej nie zrobiłem wycieku na świecę.
Dzięki za link do strony z częściami. Sprawdzę to.

o co chodzi z tą nauką obrotów ?

plecho1 - 16-04-2020, 22:02

W tym przypadku jak też w innych starszych miśkach po odpięciu akumulatora powinno się wykonać adaptację biegu jałowego (naukę wolnych obrotów)
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379

Hugo - 16-04-2020, 23:29

Co do wahaczy to wzdłużne rozumiem, ale
danpel napisał/a:
tylne wzdłużne wahacze, te proste pręty z gumami na końcach
tego już nie, bo żaden wahacz tylny w tym aucie nie ma po obu stronach tulei.
danpel napisał/a:
No jest szansa że ciągnie lewe powietrze przed dekiel zaworów bo dalej nie zrobiłem wycieku na świecę
Nie ma takiej możliwości żeby tamtędy ciągnął lewe powietrze. Co najwyżej wyciek oleju na świecę powoduje przebicia iskry na rurkę, w której osadzona jest świeca i dlatego gaśnie, ze nie pracuje wtedy na wszystkie cylindry (choć i tak zgasnąć na 3 garach nie powinien).
Krzyzak - 16-04-2020, 23:31

Hugo napisał/a:
zgasnąć na 3 garach nie powinien
ten silnik chodzi na 3 cylindrach :) - sprawdzone
przy 2 ma już poblem

danpel - 17-04-2020, 02:05

No tak, z jednej strony jest tuleja, wiadomo o co chodzi.
Co do lewego powietrza to oczywiście nie chodzi mi o lewe w dolocie tylko w komorze silnika, co w niektróch samochodach może mieć wpływ na pracę jak np w tym filmiku.
https://www.youtube.com/w...ixCIFc4&t=1619s
od 50:15

-Fenek- - 17-04-2020, 09:44

danpel napisał/a:
Co do lewego powietrza to oczywiście nie chodzi mi o lewe w dolocie tylko w komorze silnika, co w niektróch samochodach może mieć wpływ na pracę jak np w tym filmiku.

Stamtąd połączenie z komorą spalania jest tylko przez gwint od świecy i pośrednio przez uszczelniacze zaworów. Pod świecą jest dodatkowo podkładka uszczelniająca. Przy silnikach z wtryskiem bezpośrednim jeszcze przez wtrysk.

Silnik nie m prawa zasysać w jakikolwiek sposób powietrza z głowicy.

danpel - 19-04-2020, 02:43

Kolega pooglądał film do którego link dałem ?
Tam też nie ma połączenia z komorą spalania a jednak komputer coś koryguje.
Tak że lewe powietrze nie tylko może być w dolocie ale nieszczelność komory silnika też jest ważna - ale raczej nie w takich prostych silnikach ja nasze.

plecho1 - 19-04-2020, 08:25

danpel, komora korbowa jest połączona z kolektorem ssącym poprzez odmę. Podglądając korekty lub pracę sondy odkręć korek wlewu oleju lub wyjmij miarkę poziomu oleju i zobacz jakie będą powyższe wskazania.