Pajero IV - Utrata mocy, problemy z ruszaniem, Check Engine, czasami
imper2000 - 16-05-2020, 09:18 Temat postu: Utrata mocy, problemy z ruszaniem, Check Engine, czasami Witam,
Od roku jestem posiadaczem Mitsubishi Pajero IV rocznik 2008, aktualny przebieg 195.000 km.
Od niedawna trzykrotnie juz pojawił się problem. Otóż samochód odpala bez żadnych problemów zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku, jeździ bardzo dobrze bez problemów.
Po czy nie wiadomo z jakiego powodu, traci kompletnie moc, ma problem z ruszaniem czy nawet z wkręceniem na obroty, po czym po chwili zapala się CheckEngine. W tym tylko czasie tez zaczyna troche kopcić śmierdząco. Zdarzyło się to już 3 razy w ciągu miesiąca.
Po kilkunastu minutach, próbach problem jakby ręką odjął i samochód wraca do pełnej sprawności, Check Engine znika i żadnych wiecęj objawów, wszystko działa jak należy.
Wymieniłem na początek filtr paliwa ale nie pomogło. Podłączaliśmy pod komputer ale nie znaleźliśmy błędu.
Jest to na tyle denerwujące, że nie wiadomo kiedy wystąpi, raz zdarzyło się ruszając na skrzyżowaniu a innym razem spod sklepu.
Co może być przyczyną ??? Problemy z jakimś czujnikiem, elektroniką ???
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Rander - 18-05-2020, 00:37 Temat postu: Re: Utrata mocy, problemy z ruszaniem, Check Engine, czasami
imper2000 napisał/a: | (...)
Po czy nie wiadomo z jakiego powodu, traci kompletnie moc, ma problem z ruszaniem czy nawet z wkręceniem na obroty, po czym po chwili zapala się CheckEngine.(...) |
Kilka (a może i kilkanaście) razy tak miałem w silnikach z zasilaniem szyną Common Rail, głównie w silniku TD4.
Zawsze przyczyną był zużyty wtryskiwacz. Zacznij od testu na przelewy.
imper2000 - 18-05-2020, 13:32 Temat postu: Re: Utrata mocy, problemy z ruszaniem, Check Engine, czasami
Rander napisał/a: | imper2000 napisał/a: | (...)
Po czy nie wiadomo z jakiego powodu, traci kompletnie moc, ma problem z ruszaniem czy nawet z wkręceniem na obroty, po czym po chwili zapala się CheckEngine.(...) |
Kilka (a może i kilkanaście) razy tak miałem w silnikach z zasilaniem szyną Common Rail, głównie w silniku TD4.
Zawsze przyczyną był zużyty wtryskiwacz. Zacznij od testu na przelewy. |
No i niestety zdechł. Znowu w trakcie jazdy utrata mocy, zaparkowałem, wyłączyłem, po czym juz zapalić nie mogę. Silnik tylko kręci, ale nie odpala. Tym razem nie ma żadnych błędów czy CheckEngine
zbyszekm2 - 21-05-2020, 09:25 Temat postu: Re: Utrata mocy, problemy z ruszaniem, Check Engine, czasami
imper2000 napisał/a: | Witam,
Od roku jestem posiadaczem Mitsubishi Pajero IV rocznik 2008, aktualny przebieg 195.000 km.
Od niedawna trzykrotnie juz pojawił się problem. Otóż samochód odpala bez żadnych problemów zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku, jeździ bardzo dobrze bez problemów.
Po czy nie wiadomo z jakiego powodu, traci kompletnie moc, ma problem z ruszaniem czy nawet z wkręceniem na obroty, po czym po chwili zapala się CheckEngine. W tym tylko czasie tez zaczyna troche kopcić śmierdząco. Zdarzyło się to już 3 razy w ciągu miesiąca.
Po kilkunastu minutach, próbach problem jakby ręką odjął i samochód wraca do pełnej sprawności, Check Engine znika i żadnych wiecęj objawów, wszystko działa jak należy.
Wymieniłem na początek filtr paliwa ale nie pomogło. Podłączaliśmy pod komputer ale nie znaleźliśmy błędu.
Jest to na tyle denerwujące, że nie wiadomo kiedy wystąpi, raz zdarzyło się ruszając na skrzyżowaniu a innym razem spod sklepu.
Co może być przyczyną ??? Problemy z jakimś czujnikiem, elektroniką ???
Z góry dziękuje za wszelką pomoc. |
zadzwoń, może pomogę 602673905
|
|
|