To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Zakupione auto kilka problemów

Koras - 04-06-2020, 19:32
Temat postu: Zakupione auto kilka problemów
Witam Panie i Panowie. Zakupiłem pod koniec Maja Outka 2.0T wymieniłem rozrząd, filtry olej zostały drobne niuanse o ile będą drobne. Mianowicie do zrobienia mam podwozie bo jest trochę rude, sanki do wymiany. Ale nie będę na ten temat się rozpisywał.

Mam problem odnośnie lekkich stuków w przednim zawieszeniu lub w kierownicy sam nie wiem. Na nierównościach czuć stuki na asfalcie nic zero, przy postoju i ruchach kierownicą również słychać te stuki nawet na zewnątrz. Co polecacie sprawdzić?
Druga kwestia to pokrętło zmiany nadmuchu lampka się nie pali ale kiedy przełączam to widać ze zmienia się obieg na zamknięty lub otwarty wiec może to być silniczek nawiewu ?
Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam !

Bizi78 - 04-06-2020, 20:12

Koras napisał/a:
Mam problem odnośnie lekkich stuków w przednim zawieszeniu lub w kierownicy sam nie wiem. Na nierównościach czuć stuki na asfalcie nic zero, przy postoju i ruchach kierownicą również słychać te stuki nawet na zewnątrz. Co polecacie sprawdzić?

Końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatora, łożysko górnego mocowania amortyzatora lub sworzeń wahacza.
Najlepiej podjedź na SKP i na szarpakach powinno wyjść.

Koras - 04-06-2020, 20:13

Właśnie podobno na szarpakach poprzedni właściciel mówił że nic nie wychodziło a może jakieś luzy na maglu ?
Turbocbr - 04-06-2020, 22:31

Jak nie wyjdzie nic na szarpakach to lożysko mcpersona . W Białymstoku masz Profesora :D . Jak byś tak kolego założył temat w Nasze Miśki i pokazał co tam fajnego kupiłeś było by fajnie :D
Koras - 04-06-2020, 22:38

Oczywiście założę w przyszlym tyg. Jak tylko dostanę nowy tel bo mam rozlany ekran i aparat rozwalony
Btw co myslicie o tych sankach poszlyby do wypiaskowania i malowania. Moze uda mi sie zejść do 400zl warto czy kupic te nowe chinskie nty

cerutti - 05-06-2020, 16:13

Odnośnie stukania prawdo podobnie do wymiany masz górne mocowania amortyzatora
Krzyzak - 05-06-2020, 16:51

Turbocbr napisał/a:
W Białymstoku masz Profesora
czyli kogo?
Koras - 05-06-2020, 19:02

Właśnie jakbyś mógł powiedzieć kto to profesor ten z Domu z Papieru? :)
Tak bez żartów to jeszcze pytanko auto zagazowane, gaz założony poprawnie byl ganiany ustawiany itp
dzisiaj pikało mi i wyświetlało komunikat stacji paliw i zasięg w km mimo zatankowania gazu i około połowy baku benz nadal pika przy odpalaniu cos robic ?

Proszę też o radę z tymi sankami używki czy jednak te chińskie nty ?

Turbocbr - 05-06-2020, 19:32

Koras napisał/a:
Właśnie jakbyś mógł powiedzieć kto to profesor ten z Domu z Papieru?

Chodziło mi o Profesora Chrisa Mechanika ma Kanał na Youtube :D z tego co wiem to lubi japońską motoryzację . Co do sanek się nie wypowiem nie miałem chińczyka w rękach..

cerutti - 05-06-2020, 20:04

Koras napisał/a:
około połowy baku benz nadal pika przy odpalaniu cos robic ?

może to oznaczać jakiś błąd instalacji lub przypomnienie o serwisie. odnośnie sanek nie podpowiem ja osobiście brał bym tego chinola, używane możesz kupić ale tak naprawdę to może być kot w worku i tylko ładnie zamaskowany do sprzedaży, od siebie dodam w trakcie wymiany dołóż waż na odpływ klimy aby nie kapało tobie na wymienione sanki.

Koras - 05-06-2020, 20:15

Ok dzięki wielkie za pomoc
Krzyzak - 05-06-2020, 21:42

Turbocbr napisał/a:
Chodziło mi o Profesora Chrisa
widziałem parę jego filmów - przestałem, gdy zaczął opowiadać bzdury o smarowaniu śrub w zaciskach pływających albo jak pokazał że popychacze hydrauliczne ściska w imadle... to było naprawdę straszne, że jest sporo osób uznających go za autorytet - byle nie znalazł naśladowców
Fighter001 - 06-06-2020, 00:50

Ja mam chińskie sanki z przodu i są ok. Normalnie da się ustawić geometrię, grubością blachy są porównywalne do ori i powinne wytrzymać do ostatniej podróży do huty.
Jeżeli chodzi o stuki to ja miałem taki przypadek w Colcie, całe zawieszenie ok, a stukały łożyska mcphersonow.

Koras - 06-06-2020, 00:55

No to bede musiał sprawdzić, dziwi mnie tylko ze przy ruchach kierownica to stukać na nierównościach a juz jak bujam autem stojąc na zewnątrz to nic

[ Dodano: 08-06-2020, 18:42 ]
Bąbelki jeszcze jedno pytanie przełącznik nawiewu nie dziala w sensie nie reaguje na niego nawiew jak sie dostać do tego silniczka sterującego nawiewem ?

Bzyk_R1 - 08-06-2020, 22:19

Koras, bąbelku zdejmij najpierw pokrętło nawiewu i spróbuj przekręcić bez niego. Miałem takiego pacjenta kiedyś z obrobionym pokrętłem.