[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A] Galant kręci, nie odpala, brak iskry
Kamsyyo - 16-07-2020, 12:11 Temat postu: [EA5A] Galant kręci, nie odpala, brak iskry Cześć wszystkim, problem jest następujący, jechałem samochodem gdy szarpnał delikatnie z 2 razy, wcisnąłem sprzegło i auto zgasło, już nie odpalił. Kilometr od domu więc jeszcze się dało wrócić na holu. Niestety brak iskry, kupiłem używany aparat dzisiaj mechanik przełożył i iskry nadal brak. Zdjąłem tą jedną osłone rozrządu to pasek się kręci nie zerwany. Pytanie gdzie szukać dalej( nie ja mechanik), zaproponowałem czujnik wałka rozrządu. On mówi o elektryce i sterowniku. Jeszcze próbowałem na LPG wcześniej odpalać to też bez efektu.
Galant 2,5 V6 2003r.
abdul - 16-07-2020, 15:20
A masz pewność, że aparat który kupiłeś jest ok? Jeśli aparat 100% sprawny to bym sprawdził jeszcze czujnik położenia wału.
Kamsyyo - 16-07-2020, 20:33
Zamawiałem z FB od gościa co częściami go Galanta handluje to raczej dobry choc pewności nigdy nie ma. Ale czy 2 aparaty akurat by się trafiły padniete?
A takie moje pytanie jeszcze Galant ma cewke w aparacie? To z niej iskra wychodzi?
Ja w sumie aż tak się nie znam tylko podpowiedzi innych słucham i sie zastanawiam jak tam jest?
Krzyzak - 16-07-2020, 22:10
V6 ma jedną cewkę, jak iskry brak to jej wina w 99%.
Czujnik wałka jest w aparacie, ale to czujnik wału odpowiada za to czy auto w ogóle odpali.
Kręć rozrusznikiem dłużej niż 5 sekund - jak się check engine zapali to czujnik wału padł, jak nie, to cewka nadal nie żyje.
Kamsyyo - 17-07-2020, 22:53
Zostanie ten check i pokaże błąd na komputerze?
Krzyzak - 18-07-2020, 20:46
dopóki nie odłączysz akumulatora to tak, błąd zostaje na pewno a jego pokazanie zależy do czego zostanie podpięty, przy MUT II i III na pewno będzie OK
Kamsyyo - 22-07-2020, 19:45
Czujnik wału niby obroty pokazuje, mechanik twierdzi że prąd do aparatu dochodzi, ale nie idzie dalej. Błędów brak. Czekam za 3 aparatem, ale jeśli nie on to gdzie jeszcze mógłbym szukać?
|
|
|