Problemy techniczne - Jakie mogą byc objawy_dotyczy 4G92
MitsuGo - 24-07-2020, 10:44 Temat postu: Jakie mogą byc objawy_dotyczy 4G92 Jakie mogą być objawy luzów zaworowych:
1. zbyt małych
2. zbyt dużych
Jakie są objawy gdy zaczyna padać czujnik położenia wałka (chodzi o ten czujnik, którego naprawę poprzez przelutowanie pokazał Wichura).
Pytam z powodu usterki, która pojawiła się niedawno po uszkodzeniu akumulatora. Aku wymieniony, komp resetowany a silnikiem szarpie chwilami przez ok. 1s
Włożone nowe świece, cewki podmieniane z mojego Lancera 7 nic nie dawały. Szarpnięcia są zarówno na PB i LPG. Wywala jakiś check ale niestety nie ma jak go sprawdzić gdyż ELM się z tym autem nie chce komunikować mimo, że jest z 2002 roku. Nie wiem dlaczego.
Do chwili usterki z akumulatorem auto jeździło poprawnie, teraz nie chce wrócić do stanu z przed usterki. Ładowanie jest w normie. W chwili szarpnięcia widać, że napięcie troche spada. Myślałem, że to cewka ale wychodzi, że jednak nie.
Proszę o wskazówki .
[ Dodano: 06-08-2020, 12:11 ]
Problem szarpania silnikiem rozwiązany. Przyczyną był łącznik między świecą a cewką.
Tego podzespołu z L7 2.0 nie było jak podmienić gdyż ma inną budowę (w L7 jest dużo krótszy) chociaż same cewki są identyczne.
UWAGA! Przy podmianach cewek z łącznikiem można zostać wprowadzonym w błąd gdyż przy uszkodzeniu samej fajki można uznać cewkę za przyczynę usterki.
Za to jak podmieniamy tylko cewki (bez łącznika) to szarpanie nadal występuje i zaczynamy szukać gdzie indziej ...
Ta usterka trochę dała nam popalić ale teraz CJ4A ponownie idzie jak burza a łącznik cewki zapłonowej to koszt 30 zł.
Ten sam objaw może wystąpić praktycznie w Colcie, Carismie, Lancerze, Outlanderze i co tam sobie jeszcze dopiszecie
Pytanie dotyczące luzów zaworowych nadal aktualne i być może znajdzie się na naszym szanownym forum osoba znająca temat, która będzie chciała udzielić odpowiedzi.
Przyda się to prędzej czy później wielu Mitsumaniakom.
plecho1 - 07-08-2020, 00:06
Zbyt małe luzy to niedomknięte zawory na ciepłym silniku więc gorsze odpalanie i nierówne wolne obroty oraz szybsze wypalanie się zaworów i gniazd zaworowych. Pewnie ma to też przełożenie i na moc. Zbyt duże luzy to oczywiście klepanie zaworów i niższa moc.
|
|
|