To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - 2.5 v6 automat tiptronic

Trebor Arokis - 04-08-2020, 17:32
Temat postu: 2.5 v6 automat tiptronic
Witam
Niedawno kupiłem galanta 2.5 v6 z 2001 roku jestem świeży na forum i mam pytanie odnośnie wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów tiptronic
Słyszałem już różne opinie na temat wymiany oleju w automacie ale tą decydującą chcę usłyszeć od was forumowicze

Wymieniać czy zostawić???

jacek11 - 04-08-2020, 21:17

Wymienić.
Jaro1974 - 05-08-2020, 09:54

Zdecydowanie wymienić ;-)
piaga - 07-09-2020, 23:46

Witam, jeśli mogę rozszerzyć temat. Wymiana zwykła - wylej zalej czy dynamiczna..
Faza - 08-09-2020, 10:01

Dynamiczna
Trebor Arokis - 08-09-2020, 21:22

W tamtym tygodniu byłem na konsultacji w serwisie gdzie dokonują wymiany oleju w automacie właśnie metodą dynamiczną...
Sam właściciel serwisu odradził tego typu wymianę ze względu na to że podczas wymiany dynamicznej dochodzi do intensywnego płukania skrzyni ze starego oleju a co za tym idzie... istnieje ryzyko że po takiej wymianie skrzynia zacznie źle pracować...
Tym bardziej że w moim przypadku auto ma przejechane 222000 tys km jestem drugim właścicielem w Polsce i jak zapewniał poprzedni właściciel on nigdy oleju nie wymieniał...
Najlepiej by było jakby wypowiedziała się osoba która zdecydowała się na wymianę i opisała jak to u niej wyglada...
Nie ukrywam chcę wymienić olej w skrzyni ale...no właśnie

jacek11 - 08-09-2020, 21:48

Zdaje się, że chyba właśnie chodzi o to, żeby olej został wymieniony w całości, a nie tylko jego część.
Trebor Arokis - 08-09-2020, 22:54

Dokładnie tak...
Olej ma zostać wymieniony w całości...ale istnieje ryzyko że podczas takiego płukania opiłki metalu które mogą się znajdować w skrzyni mogą ją uszkodzić... szarpanie... przeciągane...

Krzyzak - 09-09-2020, 07:10

Trebor Arokis napisał/a:
właściciel serwisu odradził tego typu wymianę ze względu na to że podczas wymiany dynamicznej dochodzi do intensywnego płukania skrzyni ze starego oleju a co za tym idzie... istnieje ryzyko że po takiej wymianie skrzynia zacznie źle pracować

i nie brzmi to nonsensownie dla ciebie? - przecież sam producent auta w instrukcji serwisowej przewiduje taką wymianę, bo tylko ona ma sens

Marcino - 09-09-2020, 08:39

Trebor Arokis napisał/a:
Olej ma zostać wymieniony w całości...ale istnieje ryzyko że podczas takiego płukania opiłki metalu które mogą się znajdować w skrzyni mogą ją uszkodzić... szarpanie... przeciągane...

Jak nie wymienisz to włsnie te opiłki zostaną i beda robić szkode. Zmień mechanika bo ten co odradzał wymiane to się nie zna. I pamietaj najważniejsze dobry olej dedykowany a nie ten który poleca ci warsztat.

Trebor Arokis - 09-09-2020, 21:34

Napisze tak...
Jak dojdzie u mnie do wymiany oleju w skrzyni to napewno opisze to tutaj na forum...
Czy bd jakieś skutki w skrzyni z tak długo nie wymienionym olejem...po nalaniu świeżego...

Faza - 09-09-2020, 23:26

Temat czy wymieniać statycznie czy dynamicznie jest tak stary, że głowa mała. Jedni twierdzą właśnie, że wymiana dynamiczna może uszkodzić skrzynię a inni, że nie.
Tu chodzi chyba o to by uniknąć potencjalnych problemów i odpowiedzialności. Może się przecież zdarzyć, że po wymianie akurat zaczną się jakieś jaja ale to znaczy, że albo skrzynia była już uszkodzona albo wlali nie taki olej i zaczną się przepychanki kto zawinił. Osobiście wymieniałem w aucie co na blacie miał 176k i prawdopodobnie kolejne 100k, których na blacie nie miał i 10l oleju to było jeszcze za mało żeby był całkowicie czysty. Prawdopodobnie też nigdy ten olej nie był zmieniany. Sama skrzynia działa do dziś w sumie tak jak działała przed wymianą z tą jednak różnicą, że po wymianie spalanie spadło o około 0.5l na 100km i może trochę szybciej biegi zmieniała ale nie mam na to dowodów;)
Nie chcesz się męczyć z warsztatem i płacić za wymianę nie małe pieniądze to zrób to sam. Proste to jest więc wystarczy kawałek węża, miska, lejek, 10-11l oleju, lewarek, uszczelka do śruby spustowej, ktoś do pomocy oraz zegarek z timerem.

Marcino - 10-09-2020, 08:57

Dokłądnie, zamiast płącić za wymianę, kup wiecej oleju i zrób to sam.....