Outlander II Ogólne - Mitsubishi Outlander II 2.0 - LPG czy Nigdy w ŻYCIU
Skibi - 09-08-2020, 12:37 Temat postu: Mitsubishi Outlander II 2.0 - LPG czy Nigdy w ŻYCIU Witam wszystkich,
Noszę się od dłuższego czasu z decyzją doposażenia Miśka w instalacje gazową, jednak spotkałem się z opinią ( Fachowców z lpg forum ), że niby mitsubishi nie lubi się z alternatywnym źródłem energii - gazem. Konkretnie padają zawory ( w najlepszym wypadku do regulacji ) bądź głowica, co jeśli chodzi o koszty staje się dla mnie powodem zawrotów głowy. Bardzo proszę o pomoc w wyborze podpartą własnymi doświadczeniami co do instalacji bądź jej uniknięcia. Mam miśka z 2011 roku z przebiegiem 160k km za sobą i chciałbym zrobić nim jeszcze ho ho ile się da.
pavvcio81 - 09-08-2020, 13:15
Zakładaj tylko później nich zrobią strojenie na sondę afr. Mam gaz od 2016r. I tylko biorę gazowników co mają dobre opinie co nie idzie z opinią że nie tanich, bo jak później dostaje za mało gazu to masz po gniazdach.
Skibi - 09-08-2020, 13:20
pavvcio81 napisał/a: | Zakładaj tylko później nich zrobią strojenie na sondę afr. Mam gaz od 2016r. I tylko biorę gazowników co mają dobre opinie co nie idzie z opinią że nie tanich, bo jak później dostaje za mało gazu to masz po gniazdach. |
A na jakim zastawie jeżdzisz? check engine jest u Ciebie częstym gościem ? lubrykacja czy bez ?
pavvcio81 - 09-08-2020, 13:47
Wszystko mam na stag-u. Nie mam błędów.
plecho1 - 09-08-2020, 15:48
Błędy się pojawiają jak instalacja była założona u partacza.
Skibi - 09-08-2020, 20:47
plecho1 napisał/a: | Błędy się pojawiają jak instalacja była założona u partacza. |
No właśnie moje obawy wystąpiły gdy uwagę zwrócili mi Ci z b. dobrą opinią, ci z gorszą właśnie ani się zająknęli o problemach. Dotąd uważałem mitsubishi za markę bezproblemową w tej kwestii, nawet na tym forum spotkałem się z taką opinią. I dla tego teraz proszę grono doświadczonych o informację
plecho1 - 10-08-2020, 06:46
Silniki bezproblemowe w Mitsubischi występowały do około 2008r, nowsze konstrukcje miały już delikatne głowice. W starszych nie do końca właściwa mieszanka nie była tak bardzo destrukcyjna dla głowicy ale w nowszych jest już bardzo ważne aby mieszanka paliwowa była praktycznie idealna. Jeśli więc instalacja nie zostanie właściwie dobrana, zainstalowana i wyregulowana to głowica może zbyt długo nie wytrzymać.
Skibi - 10-08-2020, 07:07
Bardzo dziękuję za tą informację myślę, że zaważy ona nad ostatecznym przebiegiem zdarzeń
plecho1 - 10-08-2020, 07:13
Nie chcę nikogo zniechęcać ale obecne moje autko jest wynikiem podobnych przemyśleń Silnik to stara pancerna konstrukcja 2.0T bezproblemowo znosząca LPG oraz automat który też jest praktycznie nie do zajeżdżenia.
Bzyk_R1 - 10-08-2020, 08:33
Zakładaj LPG i ciesz się z niskich kosztów jazdy. Nie oszczędzaj na instalacji, co 10.000 podjedź na sprawdzenie działania. Nawet jak nie trzeba to pilnuj. Filtry wymieniaj razem z olejem. Przy Twoim aucie po 15.000km z zapasem zwróci się instalacja. Za kolejne 15.000 odłożysz wystarczająco pieniędzy na ewentualne problemy (które nie muszą być) Jeżeli ktoś twierdzi że CE musi się świecić a sonda jest nie potrzebna to omijamy i szukamy dalej. Ja zrobiłem 70.000 km na LPG silnik z turbo, działa jak trzeba.
m_przemek - 10-08-2020, 17:25
O LPG i założonej instalacji oraz kilku problemach przynajmniej w moim outlanderze napisałem trochę w tym wątku możesz zajrzeć:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=111260
Skibi - 10-08-2020, 20:31
Dziękuję wszystkim za opinie, na tę chwilę postanowiłem się wstrzymać mimo że kupiłem auto z chęcią montażu LPG. m_przemek, również czytałem przed decyzją jako nieliczne i pełne źródło informacji
krool - 11-10-2020, 21:23
Dodam do watku i swoje 3 grosze:
Zalozylem gaz w 2013 2.0 w Warszawie w Energy Gaz Polska - sugerujac sie przede wszystkim ich iloscia instalacji na stronie wlasnie w Outkach. zalozyli instalcje BRC SQ 32 OBD za 2900 + Lubrifikator zaworow 300 + plyn.
Co do spalania - 12-15 LPG trasa (140-150km/h) ; 10-12 mieszany (bez rumakowania)
Zbiornik 53L - zasieg 300 -400 km - tu w zaleznosci od tego gdzie i jak jezdzone (przy spokojnej jezdzie dociagnie do "dna" przy jezdzie w trasie powyzej 3tys obrotow dosyc wczesnie sie wylacza zostawiajac jeszcze nawet 10L w zbiorniku.
Najwieksza zmora tej instalacji to podatnosc na niedoregulowanie - symptom - dlawiacy sie silnik podczas naglego dodania gazu/ niekiedy przy zmianie biegow. po chyba 6tej wizycie udalo im sie dostroic.
przejechane 30 000 km - brak jakichkolwiek awarii silnika, wtryskow itd.
plecho1 - 12-10-2020, 19:40
Ten warsztat ma niesamowity marketing który niestety ale nie idzie w parze z jakością usług. Nie wszystko złoto co się świeci
krool, lepiej kontroluj luz zaworowy bo jak się skasuje to będzie do naprawy głowica.
referee81 - 31-10-2020, 20:59
Podpinam się do tematu montażu lpg, jak wygląda sprawa z silnikiem 2,4 170 KM 2011r. Proszę o opinię, czy ten silnik nadaje się do lpg.z tego co wiem to luzy zaworowe regulowane są hydraulicznie
|
|
|