To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY8A 2.0DID] Niebieski dym 1.8 DID 150KM

Lukaaszz - 07-10-2020, 11:36
Temat postu: [CY8A 2.0DID] Niebieski dym 1.8 DID 150KM
Cześć,

Nie znalazłem odpowiedniego zagadnienia, więc założę nowy temat. Borykam się ostatnio z niebieskim dymem z wydechu - dzieję się to jak auto wchodzi z wysokich na niskie obroty i potem dostaje znów wysokie. Olej w normie, płyn chłodniczy w normie. Naczytałem się różnych ocen co może być powodem niebieskiego dymu. Wiem, że do serwisu trzeba się udać i nie ma co wróżyć z fusów ale może ktoś już miał podobny problem? Nastawiłbym się mentalnie na koszty. Obecnie autem robię około 25km dziennie z czego 15km duszę go na obwodnicy trójmiejskiej. W wakacje więcej się jeździło, więc nie zauważyłem tego typu objawów. Tankuje V-Power na SHELL, więc paliwo nie jest raczej kiepskiej jakości.

Bartek - 07-10-2020, 12:17

Lukaaszz napisał/a:
Tankuje V-Power na SHELL, więc paliwo nie jest raczej kiepskiej jakości.

Zwykły Fuelsave na Shellu vs V-Power - u mnie i u Arka w Smaxie = 15% mniej przejechane na zbiorniku, sprawdzone na kilku zbiornikach i kilku stacjach..... także tego......

Niebieski dym może wydobywać się przy wypalaniu DPFa, więc może masz problem z wypaleniem.... duszenie na obwodnicy nie jest korzystne dla procesu wypalania - najskuteczniej wypala się przy stałej prędkości 100-110 km/h

Lukaaszz - 07-10-2020, 12:46

Napisałem czym tankuje nie po to, że się przechwalam tylko po to, że nie leje byle gdzie. Wracając do tematu duszenie to w sumie można różnie zrozumieć - miałem na myśli, że jadę szybciej, a nie wolniej. Ile przejechać km tą prędkością 100-100 km/h? Objaw ukazuje się na rozgrzanym silniku.
Bartek - 07-10-2020, 16:27

Zależy od stopnia zatkania DPFa - ok. 10 min. powinno wystarczyć, ale jak miałem zawalonego konktretnie, to i 20 min. było mało....

Proces wypalania poznasz na chwilowym spalaniu (po odpuszczeniu gazu podczas jazdy ponad 50 km/h chwilowe spalanie nie spada do 0 w czasie wypalania)