Galant - Ogólne - [EAx 97-04] LPG
tzychon - 11-10-2020, 11:48 Temat postu: [EAx 97-04] LPG Witam wszystkich użytkowników jestem szczęśliwym nabywcą Galant VIII 2.5 v6
Proszę o pomoc w doborze instalacji gazowej. Pytałem się już kilku gazowników i bardzo rożnie podają elementy całej instalacji. Chciałbym optymalnie dobrać instalacje.
Podobno Użytkownik w Wrocławia jest w tym dobry proszę o pokierowanie mnie.
Nie chce przez źle dobrana instalacje zniszczyć silnika.
Przeszukiwałem forum ale nie mogłem znaleźć .
plecho1 - 11-10-2020, 12:56
Trochę źle do tego podchodzisz, do takiego silnika jest dość sporo odpowiednich i dobrych podzespołów i dlatego pewnie taka różnorodność w ofertach Tu trzeba się bardziej skupić na fakcie kto to będzie montował i ustawiał bo nawet najlepsze podzespoły niewłaściwie zamontowane i wyregulowane mogą zniszczyć silnik.
Dobrze aby nawierty pod wkrętki wtryskiwaczy w kolektorze ssącym zostały zrobione w dolnym kolektorze jak najbliżej wtryskiwaczy benzynowych, wtryskiwacze przy takim montażu muszą być w wersji pojedynczej. Nawierty pod wkrętki powinny być robione na zdjętym kolektorze aby wióry powstałe podczas wiercenia i gwintowania nie dostały się do silnika. Nie słuchaj żadnych zapewnień że gazownik mimo niezdejmowania ma specjalny patent bo i tak coś wpadnie w silnik.
Regulacja instalacji powinna być przeprowadzona na drodze lub na hamowni z wykorzystaniem podglądu korekt benzynowych i zewnętrznej sondy AFR wetkniętej w tłumik w zakresie pracy silnika w którym sterownik silnika przy ustalaniu składu mieszanki nie korzysta z wskazań sondy.
Jeśli gazownik zapewni Cię że w taki sposób zamontuje Ci instalację to i założy pewnie odpowiednie podzespoły składające się na instalację gazową.
Krzyzak - 11-10-2020, 21:05
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=4252
a u mnie:
tech 326, kme diego 250KM i wtryski barracuda
Marcino - 12-10-2020, 08:10
plecho1 napisał/a: | Regulacja instalacji powinna być przeprowadzona na drodze lub na hamowni z wykorzystaniem podglądu korekt benzynowych i zewnętrznej sondy AFR wetkniętej w tłumik w zakresie pracy silnika w którym sterownik silnika przy ustalaniu składu mieszanki nie korzysta z wskazań sondy. |
O hamowni i AFR w 90% moze zapomnieć. Droga i korekty oczywiście gazownik z wiedzą.
Polecane tutaj sa STAG , LPG Tech
tzychon - 12-10-2020, 22:15
[quote="Krzyzak"]https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=4252
a u mnie:
tech 326, kme diego 250KM i wtryski barracuda[/quote
Jeden z gazonikow zapropnowal mi
Elektronika TECH 326 OBD
Przełącznik LPGTECH
Reduktor R01 250
Wtryskiwacze Barracuda 6 cyl
Około 3200 zł
Krzyzak - 13-10-2020, 07:39
to dobra konfiguracja, cena też
pamiętaj tylko aby węże gumowe były firmy Parker - żadne Semperity czy inny syf (a różnica jest spora - Parker jest 3x droższy od reszty i 1000x lepszy)
Marcino - 13-10-2020, 08:24
Krzyzak napisał/a: | czy inny syf |
Moze być thunderflex
plecho1 - 13-10-2020, 08:51
Jak napisał Krzyzak i Marcino i Parker i Thunderfleks są bardzo dobre. Jeden jest miękki a drugi sztywny, często lepiej stosować miękki ale i czasem przydaje się sztywniejszy.
|
|
|