[XX-92]Colt C50 i starsze - [C52A 1.5] OLEJ W FILTRZE POWIETRZA
Anonymous - 16-04-2007, 21:36 Temat postu: [C52A 1.5] OLEJ W FILTRZE POWIETRZA Witam
Mam spory problem z moim Coltem, w filtrze powietrza zbiera się bardzo dużo oleju silnikowego, po zdjęciu pokrywy wylewa się dość duza ilość oleju.
Może ktoś mi pomoże.
josie - 16-04-2007, 21:37
W prawym górnym rogu pokrywy zaworów wkręcony jest zawór PCV. Wykręć, wymyj w benzynie. W środku lata kulka. Jak będziesz dmuchał zawór powinien puszczać tylko w 1 stronę
Anonymous - 16-04-2007, 21:45
hej josie, a jak jest naprzykład w silniku 1,3 gaznik jak dosłownie minimalnie sie go zbiera praktycznie wogule ale jest
[ Dodano: 16-04-2007, 21:48 ]
chodzi oczywiscie o olej w filtrze
Anonymous - 16-04-2007, 22:51
josie napisał/a: | W prawym górnym rogu pokrywy zaworów wkręcony jest zawór PCV. Wykręć, wymyj w benzynie. W środku lata kulka. Jak będziesz dmuchał zawór powinien puszczać tylko w 1 stronę |
Zaworek ten jest sprawny, dla pewności zamontowałem inny i dalej jest to samo
josie - 16-04-2007, 23:39
norsol, a jak odkręcisz korek oleju przy włączonym silniku - dmucha/zasysa/ chlapie olejem?
damianrally, z tego co wiem w gaźnikowcach też jest PCV. Nie wiem dokładnie jak tam idą podciśnienia w dolocie. Zobacz jeszcze dokąd idzie gumowy wąż podłączony do obudowy filtra, to nim najprawdopodobniej olej wsysa
Anonymous - 17-04-2007, 09:00
josie
Po odkręceniu korka olej delikatnie chlapie, i spadają na chwile obroty śilnika.
Śilnik mój jest na wtrysku nie gaźnik.
Po zdjęcie wężyka z zaworka w pokrywie zaworów silnik natychmiast gaśnie.
Ciśnienie na wszystkich 4 cyl. jest w miere równe od 10.5 do 11.
Uszczelka pod głowicą jest nowa.
Anonymous - 17-04-2007, 10:29
Może odma zapchana?
wojmi1 - 17-04-2007, 21:06
norsol, masz tzw przedmuch czyli nadmierne cisnienie w komorze - ukladzie korbowodowym
--- motor kaput--- jaki przebieg? -- wszystko wskazuje ze pierscienie tlokowe nie trzymaja-- gladzie albo pierscienie a moze pekniety tlok
Jak znalesc winnego
1 przebieg
2 zdjac glowice zobaczyc szklanki tloki........
3 jezeli gladzie cylindrow sa ok wymienic pierscienie
4 wymienic silnik
Anonymous - 18-04-2007, 15:44
wojmi1 - zgadzam sie, przedmuchy. mialem to samo w cinquecento 900, moze nie w takiej ilosci ale tez sie zbieral olej na filtrze powietrza. moja diagnoza jest smutna - najprawdopodobniej remont\wymiana silnika.. ale obym sie mylil
Anonymous - 19-04-2007, 14:44
wojmi1, Pierścienie wymieniałem jakieś 20 000 km. temu, gładzie są ok. ciśnienie na cylindrach od 10,5 do 11, odma czyszczona przy wymianie uszczelki pod głowicą, nie bierze oleju (prawie zero dymu z wydechu rono na zimnym motorze) zero spadku mocy.
RĘCE OPADAJĄ
josie - 19-04-2007, 16:20
norsol, sprawdź drożność dolotu, wymień filtr na niezaolejony.
Wygląda na to jakby było mu bardzo trudno zassać przez filtr i ciągnie z pokrywy pary oleju, a jak otworzysz korek to zaciąga jeszcze więcej i silnik przygasa.
To takie moje rozmyślania.
Anonymous - 20-04-2007, 09:11
josie
Dzięki serdeczne za rade, o tym nie pomyślałem, tak zrobie za jakiś czas odezwe sie i powiem wam czy pomogło.
wojmi1 - 20-04-2007, 13:40
Ja opisze to tak po warsztatowemu caly ten srodek motora to tzw uklad przewietrzania skrzyni korbowo tlokowej silnika a po co to a po to ze jak bys motorek uszczelnil to wzrosly by opory czyli slaby i moglo by go rozerwac -- dziala ten uklad po to ze usuwa nadmierne cisnienie w korpusie gdy sie olej zagrzeje prucz grzania masz do czynienia z przedmuchami z tlokow z zaworow rozrzadu krocce sa wyprowadzone do filtra tak by podcisnienie zasysalo opary i to dziala gdy masz nadmierne przedmuchy podnosi sie poziom oleju w czasie pracy i olej wedruje po sciankach do filtra -
DRUCIARSTWO stara zasada w tym wypadku mowi wyprowadzic krociec- a praktycznie rurke za silnik by kapalo na droge a nie na rure wydechowa bo wtedy smierdzi olejem --- sprawdzona metoda w polonezach truckach i kanciakach
Moja diagnoza zbyt pochopnie wymieniles pierscienie i pewnie je zle dobrales bardzo wazna jest ocena gladzi cylindrow jezeli sa nadmierne szklanki - slady zurzycia efekt wymiany pierscieni w wiekszosci aut
starcza na 10- 30 tys km jeszcze pewnie dales jakis dodatek do oleju np ceramizer lub miltec ...
mozesz sie jeszcze ratowac zmieniajac olej na gesciejszy lub moto doktorem ale ja bym sciagnol miske bo moga w niej byc kawalki pierscieni a to by wszystko wyjasnialo
Anonymous - 29-05-2007, 20:52
Witajcie ponownie
Wymiana filtra powietrza oraz MOTODOCTOR do oleju pomogła ,pewnie na jakiś czas ale zawsze to taniej niż remont silnika
Anonymous - 29-05-2007, 23:12
teraz to cię czeka remont, trzeba było zaślepić odmę filterkiem i było by ok
|
|
|