Nasze Miśki - Lancer ES 2003 - Projekt Marzeń
13Dudek13 - 19-10-2020, 22:50 Temat postu: Lancer ES 2003 - Projekt Marzeń Witajcie koledzy!!
W końcu nadszedł ten dzień. Kupiłem mojego wymarzonego Lancera.
Po koleji... (troche tego będzie)
Mamy 2003 rok. Pewnien dzieciak gra w NFS Underground. Widzi tam Lancer'a. Zakochuje się w tym aucie i obiecuje sobie ze kiedyś taki będzie jego.
Mamy rok 2012, pare lat po zdaniu prawka i czas na 1 auto. (jeszcze czasy szkoły). Prawie już dorosły...a przynajmniej pełnoletni uczący sie gosciu widzi Mitsubishi Lancer'a ES VII w wersji OZ Rally na sprzedaż. Wtedy jeszcze za astronomiczną dla niego kwotę 14 tys. Z przyczyn finansowych odpuszcza.
Mijają lata, życie idzie do przodu... mamy 2020 rok. Z nad naturalnych przyczyn staje przed szansą nabycia znów tego samego auta!! Po 8 latach. Okazja staje sie faktem. Kupuje swojego wyśnionego Lancera.
To tak na wstepie
Tak, kupiłem go. Dzisiaj tj. 19.10.2020 zostałem posiadaczem auta marzeń.
Mitsubishi Lancer VII ES z 2003 roku 2.0L benzyna + gaz (instalował to poprzedni właściciel który miał go od 2004 roku!!) Wersja Oz Rally na rynek USA.
Nigdy nie miałem auta tej marki. Uparłem się na tego konkretnie i marzenie sie spełniło.
Nie wiem nawet gdzie jest numer VIN w tym aucie.
Z latarką szukałem pod maską informacji i znalazłem takie o :
CS6A3U084850 - wybite na komorze silnika
Model: CS6ASNHEL7M
Engine: 44G97
Trans
Axle : F5M42
44X A60
a to było na plakietce też wybitej na komorze silnika
Auto jest fantastyczne. Mam projekt w głowie który bedę realizował. Zapewne mnie wyśmiejecie ale bedzie to stylizacja na Lancer'a Evo VII z 2 Fast 2 Furious, tego limonkowego którym jeżdził Brian.
Marzenie z dzieciństwa i w końcu moge je spełnić mając auto i kase na jego realizacje. Dlaczego nie Evo? heh, tyle kasy nie mam by kupić sobie siódemkę, po za tym ES mnie urzekł już dawno i nie chce innego:)
Na chwilę obecną a auto będzie przemalowywane i będą kompletowane części - etapy prac opiszę z wielką przyjemnością później.
Jestem dziś po to by podzielic sie z Wami moją radością, przywitać sie oraz zasiegnąć pomocy. Bo jak nie tutaj, u Was to gdzie?
Mitsumaniaki... potrzebuje Waszej pomocy. Jestem zielony jeśli chodzi o to auto, ten model i tą markę.
Pomożecie?
Oto moje problemy które mósze rozwiazać na wczoraj.
Poprzedniemu właścielowi ułamał się kluczyk. Po taniosci dorobił nowy. Co za tym idzie? moge go wkładać na tysiac różnych sposobó, kręcić jak szalony i nic, może na 15 min prób raz odpali. To samo jest na starym ori kluczu.
Pytanie jst takie, czy mogę sobie wymienić samą stacyjkę w zestawie z pasujacymi do nie kluczykami z innego lancera es lub wersji wagon z tych lat?
Ze zdjęć widziałem że kompletnie nie różniły sie wnętrzami. Bedzie to pasować? Trudne to do zamiany jest? I najważniejsze... czy to jest plug and paly?
Nie idzie go wgl odpalać. Musze zmienić stacyjkę.
Druga sprawa, jak już sie po dłuuuugiej męczarni uda odpalić i sie jedzie (a jedzie się cudnie) ...to wypada 3 bieg... więc nie tak cudnie.
Wszystkie inne oki a 3 wypada po puszczeniu drążka zmiany biegów który posuneliśmy do oporu z myślą że wskoczył. Odpuszczamy sprzegło i nagle zgrzyt. bieg sam wyapda albo nie wchodzi.
Pomoże regulacja jakimiś cięgnami?? Czy trzeba nową skrzynie. Numer skzrzyni juz sprawdzałem to F5M42. Tyle że nie znalazłem od mojego konkretnie auta a od carismy, colta, galanta a nawet volvo...
Czy ewentualnie wszystkie podejdą do mnie , byle by miały ten numer F5M42?
Czy jak zastosuje od innego silnika, słabszej benzyny albo diesla... będzie coś nie tak?
Panowie, wiem że post wyszedł jak esej. Długi i obszerny ale chciałem jaknajbardziej dobrze przedstawić moją sprawę.
Potrkatujcie mnie delikatnie i jak laika. Dopiero poznaje ten samochód. Marzył mi sie i odpicuje go na cacy - co opisze pózniej ale najpierw musze naprawić te dwie rzeczy by móc robić co kolwiek.
Pozdrawiam seredecznie i dziękuję że w końcu mogłem do Was dołączyć.
Wojtek.
MichciuGT - 19-10-2020, 23:17
13Dudek13 napisał/a: | moge go wkładać na tysiac różnych sposobó, kręcić jak szalony i nic, może na 15 min prób raz odpali. To samo jest na starym ori kluczu. |
jeśli normalnie kręci rozrusznikiem to zmiana stacyjki nic nie da, trzeba sprawdzić immobilizer, np. może być uszkodzona antena albo pastylka w kluczyku
mouseman - 19-10-2020, 23:21
No jako wielki fan Lancerów, gratuluje zakupu tak ciekawego modela !
Jakieś foty zapodasz ?
Niestety osobiście nie pomogę w problemach które masz, ale zapewne nie jedno mitsu tutaj na forum miało podobne przypadłości, za ten rozwiązania będą podobne.
13Dudek13 - 20-10-2020, 00:04
Kluczyki mam dwa.
Jeden ori ale taki jakby stary. Nie wiem czy ma immo. A drugi taki sam tylko nie ori a dorabiany. Widać ze dorabiany ma lekko inne żłobienia. Sadzilem ze przez nie wyrobiła sie stacyjka.
Naprawdę trzeba sie niezle nakabinowac by odpalil. Wsadzac pod rożnym katem itp. Jest to potworność.
Ale gdybym zmienil stacyjke. Podejdzie od lancera np. Z wersji wagon? To bedzie plug and paly? Jak ram nowy mechanizm i kluczyki?
A panowie jak sądzicie z ta skrzynia?
Foty? Chętnie ale jak?
Jak sie tu dodaje?
Bizi78 - 20-10-2020, 00:22
13Dudek13 napisał/a: | Foty? Chętnie ale jak?
Jak sie tu dodaje? |
Wrzuć na jakiś hosting typu www.fotosik.pl i zapodaj linki.
13Dudek13 - 20-10-2020, 13:08
MichciuGT napisał/a: | 13Dudek13 napisał/a: | moge go wkładać na tysiac różnych sposobó, kręcić jak szalony i nic, może na 15 min prób raz odpali. To samo jest na starym ori kluczu. |
jeśli normalnie kręci rozrusznikiem to zmiana stacyjki nic nie da, trzeba sprawdzić immobilizer, np. może być uszkodzona antena albo pastylka w kluczyku |
Dziekuje za ta informacje.
Zobacz prosze moje kluczyki jakie mam.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/dd5d785d46366441
Nie wiem czy nie wolabym calej stacyjki zamienic na raz.
Szybciej chyba
Podeszlo by?
A jak by co to gdzie będzie immo? Jakas pasytylka albo antenka?
Pozdrawiam
HUGIO - 20-10-2020, 13:18
13Dudek13,
Gratuluję zakupu
Jak pobierasz kod do zdjęć, to bierz je z sekcji: Kody na fora dyskusyjne - tam ,gdzie masz same nawiasy kwadratowe
13Dudek13 - 20-10-2020, 17:30
Rozebralem tyle co na zdjęciach.
Cos tam cyka.
Rozrusznika nie słychać.
Dzis nie odpalil ani razu
https://m.fotosik.pl/zdjecie/ab9951cd50eb8d86
https://m.fotosik.pl/zdjecie/bd776704b53817f8
Fighter001 - 20-10-2020, 17:40
Jeżeli rozrusznik nie kręci to do wymiany masz kostkę stacyjki, (to pożółkłe na zdjęciu) groszowe sprawy. Znana przypadłość wielu mitsubishi. Co do skrzyni to pomogła by pewnie wymiana synchronizatora ale taniej będzie znaleźć używkę. Nie musi być taka sama ważne żeby pasowała i przełożenia były podobne.
13Dudek13 - 20-10-2020, 21:06
Fighter001 napisał/a: | Jeżeli rozrusznik nie kręci to do wymiany masz kostkę stacyjki, (to pożółkłe na zdjęciu) groszowe sprawy. Znana przypadłość wielu mitsubishi. Co do skrzyni to pomogła by pewnie wymiana synchronizatora ale taniej będzie znaleźć używkę. Nie musi być taka sama ważne żeby pasowała i przełożenia były podobne. |
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Rozebrałem to, powypinałem ze styków. były ok. Wpiąłem z powrotem skręciłem i odpalił 20x pod rząd. Później mała przejażdżka i odpalał równo za drugim razem.
Może wymienię to. Roboty nie ma dużo. dostać się do tego i wypiąć tą i wpiąć nową.
Może mi ktoś podać jakiś numer tej części oraz czy znacie jakiś dobry sklep w gdzie kupujecie części po dobrych cenach i jakości do Swoich Mitsubishi.
Sprawa ze skrzynią wygląda tak. 1 wchodzi, 2 wchodzi, by weszła 3 trzeba najpierw 4 później szybko na 3 z powrotem bo jak damy od razu z 2 na 3 zgrzyta tak jakbyśmy wgl. nie użyli sprzęgła... tragiczny odgłos... Jeśli mamy już 3 i przykładowo dojeżdżamy do zakrętu i chcemy zredukować na 2... nie ma szan jej wbić bezpośrednio. Wybierak jej jakby nie widzi i nie idzie jej wbić. Trzeba najpierw na 1 później wskoczy nam 2.
Bieg piąty jak i jedynka i wsteczny wchodzą bez zarzutu.
Znalazłem zakład w Gliwicach który zajmuje się Japońćzykami. Opisałem problem. także mówią żeby wymienić skrzynie bo w tych autach z biegiem czasu często padały skrzynie i w nich 2,3 i 4 bieg. Najlepiej po jej typie jak u mnie F5M42 kupić używaną i zamienić. Nie z diesla bo jakiś inny drążek będzie. Z mniejszej pojemności albo większej ale benzyny i ten typ to wtedy podejdzie.
Czytałem że te skrzynie były nawet ładowane do chevroletów i volvo... a ceny używek nie są astronomiczne. Znalazłem już taką za 150 zł na OLX...
Warto?
Co do wymiany będzie jeszcze trzeba kupić? jakieś uszczelki, uszczelniacze, śruby, olej?
Dziękuję Wszystkim za Pomoc i pozdrawiam.
mouseman napisał/a: | No jako wielki fan Lancerów, gratuluje zakupu tak ciekawego modela !
Jakieś foty zapodasz ?
Niestety osobiście nie pomogę w problemach które masz, ale zapewne nie jedno mitsu tutaj na forum miało podobne przypadłości, za ten rozwiązania będą podobne. |
Na chwile obecna wygląda tak. Można by powiedzieć że nawet tragicznie.
Za kilka dni zaczynamy rozbieranie i szlifowanie i przymiarki pod malowanie.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/6412f0dcc780eb93
https://www.fotosik.pl/zdjecie/085003480eda8e39
HUGIO - 20-10-2020, 21:39
13Dudek13,
Widzę nadal zdjęcia nie działają bezpośrednio na forum, łap "poradnik", który kiedyś zrobiłem:
Krzyzak - 21-10-2020, 07:21
13Dudek13 napisał/a: | Rozebrałem to, powypinałem ze styków. były ok. Wpiąłem z powrotem skręciłem i odpalił 20x pod rząd. | miałem podobny przypadek w Sigmie (tam podobno jest to częste) - po rozebraniu dodałem na te miedziane kulki trochę cyny i wypolerowałem na równo i na gładko - ztcw to po 3 latach ta sigma nadal odpala bez problemów
13Dudek13 - 21-10-2020, 07:52
Krzyzak napisał/a: | 13Dudek13 napisał/a: | Rozebrałem to, powypinałem ze styków. były ok. Wpiąłem z powrotem skręciłem i odpalił 20x pod rząd. | miałem podobny przypadek w Sigmie (tam podobno jest to częste) - po rozebraniu dodałem na te miedziane kulki trochę cyny i wypolerowałem na równo i na gładko - ztcw to po 3 latach ta sigma nadal odpala bez problemów |
Szczerze to na to bym nie wpadl. Dziekuje
Jak teraz zacznie znow wariowac to tak zrobie.
A ta sama część zolta? Jak to sie fachowo nazywa jakbym chcial kupic nowa?
A podpowiesz cos odnośnie problemow ze skrzynia?
Pozdrawiam serdecznie
tomchuck - 21-10-2020, 09:31
nie każda skrzynia m42 podejdzie, były montowane w wielu mitsu i różnią się kształtem dzwonu, a także wielkością wieloklinu na mechanizmie różnicowym, a także mocowaniem tylnej poduszki.
Twoje 2.0 to nie to samo co w europejskiej wersji sport. amerykaniec miał silnik 4g94 więc prędzej podejdzie skrzynia z cs 1.6 niż z 2.0
Poza tym można z carismy gdi ale trzeba sprawdzić czy mają dodatkowy gwint na górną tylną poduszkę, bo cari ma akurat dolną.
Najlepiej też sprawdź dokładny model skrzyni, czyli wazna jest dalsza część numeru, to co jest po f5m42...
Bizi78 - 21-10-2020, 11:07
13Dudek13 napisał/a: | A ta sama część zolta? Jak to sie fachowo nazywa jakbym chcial kupic nowa? |
Kostka stacyjki .
13Dudek13 napisał/a: | CS6A3U084850 - wybite na komorze silnika
|
Dokładnie to masz w dowodzie rejestracyjnym w pozycji vin .
|
|
|