To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Po wymianie rozrządu dziwny dźwięk?

Muszka81 - 21-10-2020, 19:43
Temat postu: Po wymianie rozrządu dziwny dźwięk?
Witam mam pytanie .Po wymianie rozrządu zauważyłem że przy trochę powyżej 2000 obrotów z silnika wydobywa się jakby głośniejsze buczenie(wycie?).Czy jest możliwe że pasek został zbyt mocno napięty?Na wolnych obrotach jest ok i bez znaczenia czy zimny czy rozgrzany.Mozecie coś podpowiedzieć i doradzić co może powodować owe buczenie?Pompa wody również była wymieniana przy rozrządzie.
jacek11 - 21-10-2020, 21:31

Warto by było dopisać, jaki tam silnik siedzi :wink:
Bizi78 - 21-10-2020, 22:22

Z innego postu wynika, że 2.4 czyli pewnie źle ustawiony balans.
Mam nadzieję, że rozrząd jest ustawiony na znaki.

Muszka81 - 22-10-2020, 22:33

Witam ,przepraszam że nie napisałem, tak silnik 2.4,dziś byłem na wstępnej weryfikacji, Pan mechanik powiedział że jak najbardziej rozrząd ustawiony na znaki,balans też na pompie olejowej ustawiony prawidłowo,przejechaliśmy się i wina została przypisana poduszce pod silnikiem ,jutro auto idzie na warsztat ,zobaczymy co wyjdzie,Pan mechanik mówił też że może napinacz zbyt mocno napina pasek,bo zdarzały się reklamacje napinaczy że zbyt mocno napisały pasek.
Krzyzak - 23-10-2020, 08:17

Muszka81 napisał/a:
rozrząd ustawiony na znaki,balans też na pompie olejowej ustawiony prawidłowo
już wiele razy poprawiałem po takich osobach - powiem szczerze, że nie wierzyłbym bezkrytycznie
Muszka81 - 23-10-2020, 19:45

Witam ,a więc samochód już odebrany,żadnych niepokojących dźwięków, drgań ani nic podobnego,wszystko działa i śmiga aż miło.Pan powiedział że przyczyną była źle ułożona poduszka pod silnikiem.Ile w tym prawdy nie wiem ,może nie chcieli się przyznać że coś źle ustawili rozrząd, w każdym bądź razie naprawili,przeprosili i temat uważam za zamknięty.Pozdrawiam wszystkich.
gołąb - 27-10-2020, 14:51

Może tak być że nie chcieli się przyznać. Mój mechanik również włożył mi źle balans i kiedy mówiłem Mu że to częsty przypadek , to On mi na to że niemożliwe. Tyle że po rozebraniu ponownym się przyznał 😀