To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Czujniki cofania

Tomek - 27-10-2020, 09:20
Temat postu: Czujniki cofania
Witam

czy może mi ktoś polecić czujniki cofania/parkowania?
potrzebuję założyć do dostawczego w zderzak.

Na allegro jest tego masa w cenach od 35 zł za zestaw, ale chodzi mi o takie, żeby podziałały przynajmniej 3-4 lata.

Z góry dziękuję

Krzyzak - 27-10-2020, 09:58

Te za 35zl też podziałają - mam takie już dłużej niż 4 lata :) - znaczy w renówce padła centralka, ale ten samo model w Galancie już 8 lat. Wiadomo że francuz = problemy z prądem...
Minusem tych tanich - chociaż nie wiem czy droższe działają inaczej - jest pikanie jak są zalane. Dopóki nie wyschną dają false alarm...
W leonie (fabryczne) czasem pikają jak stoję na światłach i padają duże płatki śniegu...

Tomek - 27-10-2020, 10:07

Krzyzak napisał/a:
Minusem tych tanich - chociaż nie wiem czy droższe działają inaczej - jest pikanie jak są zalane. Dopóki nie wyschną dają false alarm...

jako, że będę to załączał sygnałem z lampy wstecznego, to nie jest to dla mnie jakieś uciążliwe

Krzyzak napisał/a:
W leonie (fabryczne) czasem pikają jak stoję na światłach i padają duże płatki śniegu...

a to w BMW jest tak samo

krzychu - 27-10-2020, 10:18

Tomek napisał/a:

a to w BMW jest tak samo

Ale to chyba w przednich, bo tylne przecież nie działają jak się stoi na światłach? I czy aktywują się przez płatki czy przez przylepiony śnieg do czujnika (bo to przy przedniech wystepuje nieporównywalnie częściej i chyba dlatego wtedy montują guzik dezaktywujący) bo taka przylepiona warstwa śniegu jak jest gruba to i radar potrafi wykluczyć z działania.

Tomek - 27-10-2020, 10:20

krzychu napisał/a:
Tomek napisał/a:

a to w BMW jest tak samo

Ale to chyba w przednich, bo tylne przecież nie działają jak się stoi na światłach? I czy aktywują się przez płatki czy przez przylepiony śnieg do czujnika (bo to przy przedniech wystepuje nieporównywalnie częściej i chyba dlatego wtedy montują guzik dezaktywujący) bo taka przylepiona warstwa śniegu jak jest gruba to i radar potrafi wykluczyć z działania.

a, nie, nie
ja nie mam żadnych aktywnych systemów, itp
mówiłem tylko, że zbiera płatki, o ile czujniki są włączone
moje nie włączają się same

Krzyzak - 27-10-2020, 12:04

Tomek napisał/a:
moje nie włączają się same
u mnie automatycznie poniżej jakiejś prędkości lub na postoju jeśli jest D lub R
Bzyk_R1 - 27-10-2020, 12:07

Tomek, montuję wszystkim czujniki Mtech. Mogę je polecić, moje działają już 4 rok i jest okej. Oczywiście jak leje, czasem piknie przy cofaniu nawet jak nie ma przeszkody z tyłu. Ogólnie są okej. Osobiście nie montowałem tych wskaźników ledowych tylko wrzuciłem do bagażnika. Pikanie jest moim zdaniem za głośne a z bagażnika słychać je w sam raz :wink: