To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Brak ogrzewania - brak pomysłów

moroszku - 23-11-2020, 06:25
Temat postu: Brak ogrzewania - brak pomysłów
Witam!

Grandis nie grzeje. Bez względu na ustawienie nawiewów brak chociażby ciepłego nawiewu tak z przodu jak i z tyłu.
Webasto też nie grzeje mimo, że je "słychać", nie mam jednak pewności czy działało wcześniej.
Pobocznym objawem mogą być:
- "trykotanie" silnika sterowania nagrzewnicą (sporadyczne),
- poziom płynu w zbiorniczku (po uzupełnieniu do pozycji max. po kilku trasach stan spada do poziomu 2-5 mm ponad dolny przewód - nigdy niżej).

Teraz to co udało mi się sprawdzić / zaobserwować:
- po dodaniu gazu na postoju widać pracę pompy, widać jak poziom płynu spada a po odpuszczeniu gazu rośnie,
- silnik sterowania nagrzewnicą, dostałem się do niego i po zmianie nastawień pracuje w pełnym zakresie od max do min.
- termostat też raczej ok., po podniesieniu wskazówki temperatury przewody od chłodnicy zimne.

Kończą mi się pomysły i nie wiem jak dalej to ugryźć.
Auto niedawno kupione i sprawia mnóstwo frajdy ale te grzanie już mnie frustruje.

Pozdrawiam i liczę na pomoc :wink:

jacek11 - 23-11-2020, 15:55

Wygląda na brak przepływu płynu przez nagrzewnicę. Sprawdź, czy przewody które idą do nagrzewnicy są zimne, czy ciepłe. Oba powinny być ciepłe.
moroszku - 23-11-2020, 20:11

jacek11 napisał/a:
Wygląda na brak przepływu płynu przez nagrzewnicę. Sprawdź, czy przewody które idą do nagrzewnicy są zimne, czy ciepłe. Oba powinny być ciepłe.

Brałem pod uwagę tę opcję.
Jednak w poprzednich autach 2 razy miałem niedrożną i zawsze jeden z przewodów był gorący, drugi zimny. Teraz w Grandku, oba są chłodne bo ciepłymi tego nazwać nie można.
Zawsze byłem pewien, że przewodność cieplna wystarczy aby nagrzać przewód zasilający, może tu jest inaczej bo długość przewodów jest w sumie większa.

Dzięki za sugestie, wezmę ją pod uwagę.

Walczę dalej i dam znać o wynikach "ekspertyzy" :doubt:

Pozdrawiam!

magicadm - 17-01-2021, 10:32

U mnie za problemy z ogrzewaniem odpowiadał uszkodzony silniczek sterujący klapą i zaworem sterującym przepływem przez nagrzewnicę (podobno maja tendencje do zacierania się). jeżeli to to samo to rekomenduję ustawienie doraźne ręczne na max temp (lub coś pomiedzy)