Carisma - Techniczne - Mitsubishi carisma 1.6 umiejscowienie czujników temperatury
PRZEMEK8932 - 26-11-2020, 09:36 Temat postu: Mitsubishi carisma 1.6 umiejscowienie czujników temperatury Witam wszystkich, posiadam następujący problem, otóż w mojej carismie od jakiegoś czasu są problemy z odpaleniem. Wygląda to tak, silnik osiągnie temperaturę,przejadę około 10 km wysiądę, wracam za 1 godzinę i kręce kręce i nic...Gdy odczekam 2 godziny samochód odpala od strzała. Co najlepsze problem pojawia się sporadycznie raz na jakiś czas. Podejrzewam uszkodzony czujnik temperatury który ma wpływ na odpalanie. Poprosił bym, jeśli by ktoś mógł wyjaśnił ile jest i gdzie są czujniki temperatury w mitsubishi carismie. Nigdzie nie mogłem znaleźć takich informacji.
Bizi78 - 26-11-2020, 09:41
Masz dwa, pierwszy jednopinowy koło termostatu (na fotce na dole) info do zegarów i ten na górze fotki w głowicy dwupinowy do ECU.
plecho1 - 26-11-2020, 11:33
Z którego roku jest Twoje autko, czy zapala Ci się kontrolka silnika i czy masz LPG?
PRZEMEK8932 - 26-11-2020, 12:06
Rocznik 2001, tak wyświetla się kontrolka i mam zamontowaną instalację LPG
plecho1 - 26-11-2020, 17:59
To nie zmieniaj czujnika tylko najpierw podepnij się jakimś interfejsem typu ELM327 których pełno w sieci i sprawdź jaką temperaturę widzi sterownik silnika na zimnym i na rozgrzanym silniku. Sprawdź też jaki błąd sygnalizuje kontrolka silnika też oczywiście tym interfejsem bo te problemy wcale nie muszą być związane z czujnikiem temperatury. Napisz też jaka to instalacja, głównie jaki reduktor i jakie wtryskiwacze oraz ile instalacja LPG już przejechała kilometrów bo takie problemy może też powodować nieszczelna instalacja LPG, możliwe że albo wtryski albo reduktor przepuszczają gaz do kolektora ssącego co powoduje zalewanie silnika nadmiarem paliwa podczas odpalania. Możliwe że nieszczelność jest na tyle duża że gaz praktycznie odrazu ucieka z instalacji i wypełnia kolektor a po około 2 godzinach się ulatnia i problem z odpalaniem znika. oczywiście to jedna z możliwości więc najpierw najlepiej podejrzeć błędy i parametry pracy silnika .
milo - 29-11-2020, 22:59
Tak ELM i aplikacja Oliwia drive wszystko ładnie pokazuje od czujników do spalania itp
|
|
|