Off Topic - wahania Euro
Anonymous - 17-04-2007, 18:09 Temat postu: wahania Euro Witam, tak śledzę sobie kursy Euro z ostatnich dni i tygodni i chciałem poznać Wasze zdanie na temat kursu euro. W czerwcu wybieram się za granicę. Jak myślicie, jak nisko może zejść euro w przeciągu miesiąca? Będzie w kupnie poniżej 3.75? Moim zdaniem jeżeli osiągnie taką cenę - a może to będzie jeszcze w tym tygodniu - to na początku maja pójdzie w górę na okres wakacji. Kupować? Czekać? Nie będzie tego dużo więc różnica dla mnie nie będzie duża ale może trochę z ciekawości chcę poznać Wasze zdanie
Pozdrawiam EciQ
saphire - 17-04-2007, 19:01
Ja widzę opór gdzieś przy 3.80 i raczej poniżej nie spadnie a że się wakacje zbliżają to raczej się odbije i zacznie maszerować w górę...
JCH - 17-04-2007, 20:09
Specjalnie nie śledzę ale ogólnie to dobry trend, że złoty się umacnia.
saphire napisał/a: | a że się wakacje zbliżają to raczej się odbije i zacznie maszerować w górę... | To już nie te czasy, że sezon wakacyjny podbija cenę. Miałem znajomego w kantorze i było kiedyś tak, że gdy w maju Niemcy masowo przyjeżdżali na komunie do Polski to ceny DEM maszerowały do góry. Ale to było w latach 90-tych. Od uwolnienia kursów to rynek ustala ceny ale nie ten rynek przy okienku, tylko Rynek. Choć faktycznie w ub. roku jest lekka zwyżka na przełomie czerwiec/lipiec. Niekoniecznie musi powtórzyć się w tym roku.
EciQ - patrz na kurs sprzedaży bo to Ty chcesz kupić. Może zrób tak - kup połowę teraz a drugą połowę za czas jakiś (o ile za kupno całości nie dostaniesz jakiegoś lepszego kursu).
saphire - 17-04-2007, 20:56
wykres euro
arekp - 17-04-2007, 22:15
Ja bym sie zaopatrzyl tylko w troche 'drobnych' na droge a na pobyt zorganizowal sobie 2-3 karty.
Polecam zalozyc konta w Inteligo i mBank, kartami platniczymi - zwlaszcza z Inteligo - bezproblemowo placi sie za granica.
Osobiscie tez posluguje sie wypukla kredytowka z mBanku i placilem nia na terenie Niemiec.
Przeliczniki kartowe sa tak niewiele rozniace sie od przelicznikow kantorowych, ze szkoda bawic sie w zakup waluty - no chyba, ze planujesz wydac np. 10k EUR to roznica faktycznie moze byc warta zabawy.
stanik - 17-04-2007, 23:28
dokladnie, powiem wiecej, jak sie placi karta to wszystkie rozliczenia ida po kursie miedzybankowym (czyli czesto nieosiagalnym w kantorze). Jedynie jak sie wyjmuje kase w banikomacie to jest doliczana prowizja (nie jakas ogromniasta) wiec trzeba wyjmowac ciut wieksze kwoty na raz, a nie 4 razy dziennie po 10 euro
Ogolnie, ja tak jak Arek, biore drobne na droge a reszte kartami bo wychodzi tak jak w kantorze a czasem taniej, bez jezdzenia i szukania gdzie jest 3 grosze taniej
Ale to taka dygresja, bo nie jest to do konca odpowiedz na pytanie. Ale gdybym taka wiedze mial to juz bym pewnie lezal na Balearach
Pozdrawiam
JCH - 18-04-2007, 09:18
Pomysł z kartami jak najbardziej godny uwagi. Może zorganizowanie 2-3 to lekka przesada - wystarczy 1 KK VISA bądź EC/MC do płacenia za zakupy, usługi i 1 debetowa do ewentualnej wypłaty gotówki. Jeżeli jedziesz do strefy Euro to zwróć uwagę czy Twoja karta rozliczana jest w EUR. I porównaj kursy Twojego banku - interesuje Cię kurs sprzedaży dewiz z kursami kantorowymi.
To zależy jeszcze gdzie kolega EciQ się wybiera i za co będzie płacił tymi eurosami - bo czasami tylko cash.
arekp - 18-04-2007, 10:04
Polecam 2-3 rozne karty ze wzgledu na ich akceptowalnosc.
Np. jedna Visa, jeden MasterCard i jedna wypukla KK.
Jadac do niemiec ludzie maja spory problem z platnosciami. Tam najpopularniejszym plastikiem jest wciaz karta EC i w wielu miejscach nie mozna placic Visa.
MasterCard traktowany jest u nich jak EC - ostatnio sie ze sprzedawca w AppleStore sprzeczalismy, twierdzil ze EC i nic innego a jak sie MasterCard zautoryzowal to zrobil wielkie oczy i przeprosil
Podczas wyjazdu zagranicznego warto miec ze soba kilka kart nie tylko ze wzgledow 'autoryzacyjnych' ale i awaryjnie w przypadku zgubienia/kradziezy.
JCH - 18-04-2007, 10:35
arekp napisał/a: | Jadac do niemiec ludzie maja spory problem z platnosciami. Tam najpopularniejszym plastikiem jest wciaz karta EC i w wielu miejscach nie mozna placic Visa. | Problemy zapewne są z obydwoma odmianami elektronicznymi VISY i EC/MC czyli Visa Electron i Maestro. Logo jest bardzo podobne i na pierwszy rzut oka ludzie nie odróżniają.
arekp napisał/a: | MasterCard traktowany jest u nich jak EC - ostatnio sie ze sprzedawca w AppleStore sprzeczalismy, twierdzil ze EC i nic innego a jak sie MasterCard zautoryzowal to zrobil wielkie oczy i przeprosil | Wg mnie EC i MC to jedna organizacja EC/MC.
arekp - 18-04-2007, 12:28
Przepraszam za pomylke, w miejscach oznaczonych EC mozna placic naszym Maestro a nie MasterCard.
Marcin-Krak - 18-04-2007, 13:34
EciQ napisał/a: | Jak myślicie, jak nisko może zejść euro w przeciągu miesiąca? |
Teraz, tzn przez najbliższe dni może być ciężko z takimi przewidywaniami.
Dlaczego ?
W kilka minut po wyborze Polski na organizatora Euro 2012 - giełda i kursy walut zaragowały natychmiast- więc jak na razie musisz bacznie obserwować sytuację
stanik - 18-04-2007, 15:09
gielda juz wrocila do stanu sprzed ogloszenia wynikow wiec niestety byla to chwilowa euforia
saphire - 18-04-2007, 20:56
raczej chwilowa i niezbyt udana spekulacja na firmach budowlanych i turystycznych wchodzących w skład indeksów
Anonymous - 20-04-2007, 21:07
Witam, co do wyjazdu to chodzi o Grecję. Niestety nie mam doświadczenia w wyjazdach także proszę jeszcze o kilka porad:
1. Dowód czy wyrabiać do tego paszport?
2. Pieniądze na koncie inteligo (karta Visa) i mbank (karta Visa)? Czy gotówka? Wiadomo jak to jest z gotówką.
Chyba narazie tyle
Pozdrawiam EciQ
arekp - 20-04-2007, 23:22
Wlasciciele firmy w ktorej poprzednio pracowalem czesto wyjezdzaja za granice. Kiedy ja sie wybieralem i zobaczyli mnie z waluta dopiero co po przyjsciu z kantoru to sie smiali.
Generalnie uslyszalem od kilku osob, z w/w wlacznie jednoznaczna odpowiedz na zadane przez Ciebie pytanie.
Bierz troche drobnych w kieszen, najlepiej w jedno/pieciodolarowkach (analogicznie z euro) po to zebys na miejscu mial na napiwki, drobne wydatki, etc. Za reszte placic kartami - oczywiscie pamietajac o podstawowych zasadach bezpieczenstwa podczas poslugiwania sie nimi.
Przeliczniki miedzybankowe sa takie, ze nie warto sobie tylka zawracac oszczedzaniem w kantorach w Polsce. Do tego jesli wezmiesz gotowke i jej nie wydasz to pozniej co z nia zrobisz? Przeciez na sile jej nie bedziesz wydawac.
Mi od dwoch lat zalega pare setek funtow, euro wydalem tylko dlatego ze do Berlina mam 1,5h drogi. Do tego Google przysylalo czeki na 'zielone' i tez zalegaja wiec trzeba pojechac na jakas wycieczke i przepuscic
|
|
|