To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Czyszczenie silnika

Trebor Arokis - 05-12-2020, 11:00
Temat postu: Czyszczenie silnika
Witam
Przy najbliższej wymianie oleju chce wyczyścić silnik za pomocą gotowej plukanki do silników...
Chcę się zdecydować na taki zabieg ponieważ poprzedni właściciel nie dbał należycie o gala od strony mechanicznej i podejrzewam że olej też lał kupiony w markecie wielkopowierzchniowym firmy ” krzak” 😉
Dlatego zwracam się do was z pytaniem...czy ktoś przeprowadzał z was taki zabieg za pomocą płukanki...?

Ps: Silnik jaki chce wyczyścić to 2.5 v6

apg2312 - 05-12-2020, 12:31

Trebor Arokis napisał/a:
Dlatego zwracam się do was z pytaniem...czy ktoś przeprowadzał z was taki zabieg za pomocą płukanki...?

Nie. Nikt jeszcze. Będziesz pierwszym w historii Mitsumaniakiem, który przeprowadzi taki zabieg :P

A tak serio, to o co Ci chodzi ??
W czym widzisz problem ??

CB4W_00 - 05-12-2020, 13:48

Jakiś czas temu spuściłem olej po płukance i zalałem silnik olejem napędowym, puściłem go na biegu jałowym przez 10min.
To była stara micra więc nie było obaw. Co ciekawe kontrolka ciśnienia zgasła na oleju napędowym więc pompa dawała radę nawet na takiej rzadziźnie.

Jak masz obawy co do płukanki i chcesz żeby było bezpiecznie to zmień kilka razy olej po przebiegu 5000km.

Trebor Arokis - 05-12-2020, 17:19

apg2312 napisał/a:
A tak serio, to o co Ci chodzi ??
W czym widzisz problem ??

Wyżej opisałem o co mi chodzi...
Że tak napiszę... doprowadzam auto do porządku po poprzednim właścicielu...
Na zimnym silniku po odpaleniu słychać chyba popychacze a to swiadczy o tym ze silnik może być zasyfiony...
Obecnie mam silnik zalany olejem liqui moly special tec DX1 5W-30 wiec wykluczam że popychacze słychać bo mam nie odpowiedniej lepkości olej w silniku...

savagger995 - 06-12-2020, 16:34

Jeżeli popychacze są zabrudzone to samo dotyczy magistrali oleju do nich to wymiana olejów na długo nie pomoże. Trzeba ich wymontować odpowietrzyć w ropie albo w nafcie. Ja nie jestem mechanikiem ale sobie poradziłem dzięki poradą na forum. Warto kupić kilka sztuk na podmianę ja kupiłem kilka sztuk ,używki od Hugo. Na wypadek jeżeli część z nich nie będzie trzymało wymiaru albo ciśnienia lub będą na nich wżery. Ja odpowietrzałem zgodnie z tym filmikiem z you-tuba https://www.youtube.com/watch?v=jX_XcLPAPtc . Filmik z silnikiem 2.0 ale odpowietrza się tak samo v6.