To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [3.2 DID] Czy też tak macie ? Hałas od tyłu im szybciej tym

gshesiu - 05-12-2020, 18:42
Temat postu: [3.2 DID] Czy też tak macie ? Hałas od tyłu im szybciej tym
Im szybciej tym większy szum dochodzący od tyłu auta, jazda 145kmh wg gps to już mega dużo decybeli, czy to łożyska dyfra ewentualnie coś innego po latach się dzieje czy "ten typ tak ma" ? Jak sam jadę to nie przeszkadza (i tak muza leci :-) ) ale przejazd z pasażerami i rozmowa dość utrudniona powyżej 145kmh.
zbyszekm2 - 08-12-2020, 09:34
Temat postu: Re: Czy też tak macie ? Hałas od tyłu im szybciej tym
gshesiu napisał/a:
Im szybciej tym większy szum dochodzący od tyłu auta, jazda 145kmh wg gps to już mega dużo decybeli, czy to łożyska dyfra ewentualnie coś innego po latach się dzieje czy "ten typ tak ma" ? Jak sam jadę to nie przeszkadza (i tak muza leci :-) ) ale przejazd z pasażerami i rozmowa dość utrudniona powyżej 145kmh.

Nic nie powinno hałasować. prawdopodobnie piasta

gshesiu - 08-12-2020, 10:15

piasta prawa była wymieniana 2 lata temu, lewa już nie pamiętam ale chyba 3 lata temu też (u Was), szum był tak samo na 3 rodzajach opon (obecnie AT).
Kiedyś na stacji diagnostycznej stary mechanik obracając tylnym kołem powiedział że "most za bardzo szumi" , dlatego pytam czy to możliwe żeby hałas był od dyfra.

piotr277 - 08-12-2020, 10:53

A olej w dyfrze jest? :)
gshesiu - 08-12-2020, 10:56

piotr277 napisał/a:
A olej w dyfrze jest? :)
jest, przed wymianą i po wymianie jest identycznie, to nie jest sprawa oleju, to było moje pierwsze podejrzenie szybko zweryfikowane
klapek - 10-12-2020, 09:33

Zamontuj bagażnik dachowy, szumu z tyłu auta już nie usłyszysz..
;)

gshesiu - 10-12-2020, 10:14

klapek napisał/a:
Zamontuj bagażnik dachowy, szumu z tyłu auta już nie usłyszysz..
;)
po montażu bagażnika dachowego w Audi A6 przy pierwszym przekroczeniu 80km/h zatrzymałem auto i szukałem usterki, a to właśnie hałasował tenże bagażnik. W Pajero używam czasami bagażnik dachowy, jego założenie robi niewielką różnicę w hałasie, ale robi :-)