To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - strzały podczas jazdy 4x4 pod górę

semo - 06-12-2020, 22:21
Temat postu: strzały podczas jazdy 4x4 pod górę
Witam

Poczytałem kilka wątków dotyczących strzałów podczas jazdy z zapiętym napędem na przód. Jak się dowiedziałem przyczyny mogą być takie:
- sprzęgiełka piast
- półosie
- rozciągnięty łańcuch reduktora

Moje pytanie dotyczy łańcucha reduktora. Podobno jak się baaaardzo rozciągnie to można go skrócić i jest git. Pytanie ile trzeba jeździć żeby się rozciągnął dostatecznie mocno? Mieszkam w górach i jazda w terenie na długich podjazdach kiedy co chwila mam mocne strzały i potencjalne ryzyko utraty napędu na przód wydaje mi się nieco ryzykowne, tym bardziej że zazwyczaj jeżdżę z kilkuletnim dzieckiem. A jeżdżąc po czarnym nawet z napędem 4x4 podejrzewam że rozciągnięcie łańcucha zajmie sporo czasu...

Dlatego zastanawiam się nad wymianą łańcucha na nowy jeśli okaże się że jest już trochę rozciągnięty. Znalazłęm np taki:
https://allegro.pl/oferta/lancuch-reduktora-md738550-pajero-ii-l200-2-5-td-9838011434

Problem w tym, że jak próbuję rozkodować mój samochód po nr VIN to wychodzą mi różne wyniki w różnych dekoderach ;-)
W jednym pokazuje mi Pajero 3.0 benzyna 5 drzwi.
W drugim pokazuje Pajero 2,5td 5 drzwi
A faktycznie mam Pajero 3.0 benz 3 drzwi.

Ten łańcuch powyżej podobno pasuje do różnych reduktorów. I do diesla i do benzyny. Czy faktycznie reduktory nie różniły się niczym?

Tuff - 07-12-2020, 08:29

Mi tutaj na forum koledzy podrzucili taką stronkę: https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi
Wklepujesz tam VIN i znajdziesz nr części jaką potrzebujesz. (tam na górze jest zmiana języka z rosyjskiego na angielski)

semo - 07-12-2020, 13:10

Dzięki. Na tej stronie przynajmniej VIN pokazał że moje Pajero jest takie jakie mam. :D

Z tej strony wynika że numer łańcucha do mojego samochodu to MB886422, a na aukcji którą podałem wyżej jest numer MD738550 (chociaż w opisie podają że też pasuje do 3.0 V6)...