To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Co raz to dziwniejsze dzwieki

kacper201100 - 13-12-2020, 20:23
Temat postu: Co raz to dziwniejsze dzwieki
Cześć.
W wakacje 2019 kupiłem używanego Lancera 1.8 143 z 2009r. Od tego momentu wymieniłem w nim pełno rzeczy od kata, po elementy zawieszenia itp. Z miesiac temu podczas trasy z Krakowa do miejscowosci rodzinnej zaczeło mi szumiec łozysko, wiec od razu do znajomego mechanika na wymiane. Zaznacze, ze przed wymiana nic innego Lancerowi nie dolegało. Po wymianie łozysko lewego przedniego i trasie 550km od razu, przy hamowaniu, gdy pedał nie wciskałem do konca, a lekko dohamowywałem zaczeły pojawiac sie dzwieki jakby metalicznego, nieregularnego ocierania. Od razu do mechanika ponownie, tylko, że innego, nic nie stwierdził i od nowa zacisk złożył i tyle. Auto odebrałem tydzien temu, pojezdziłem nim troche i zero hałasów. Dzisiaj byłem sie przejechac, przed samym domem przy skrecaniu i lekkim hamowaniu jakieś dziwne trzaski. A do tego w momencie zatrzymania auta na swiatłach i przy pierwszym dodaniu gazu, przy 2k obrotów słychac dzwiek jaki słychac przy ruszaniu na recznym. Po odpuszczeniu i ponownym wcisnieciu ten dzwiek znika.
Mieliście tak? Jakieś porady? :?

Mazin89 - 13-12-2020, 21:48

Może zapieczone klocki w prowadnicach albo tłoczek któryś nie odbija. Z kolei metaliczny dźwięk przy hamowaniu może oznaczać kończące się klocki. Przyjrzałbym się hamulcom. Jak klocki się nie kończą, to zdjąć zaciski, wyczyścić wszystko, przesmarować prowadnice i sprawdzić.
kacper201100 - 13-12-2020, 21:56

No właśnie 2 tygodnie temu przyglądał się temu mechanik, tak jak napisałem w poście. Przejrzał klocki, tarcze, nic nie stwierdził, złożył od nowa, przesmarował i był spokój na chwile, aż do dzisiaj.
Bardzo mnie ciekawi też ten dzwięk co opisałem na końcu. Zatrzymuje się, stoje z wciśniętym pedałem sprzęgła, bo widze, że zmieni się swiatło za chwile i przy przygazowaniu do tych 2k obrotów ten dzwięk, podobny do ruszania z zaciśniętym ręcznym. Odpuszczam gaz, znowu dobijam do 2k i dźwieku nie ma. W sumie podobny dźwiek syszałem jak zatrzymałem się do skretu w lewo, z pedałem sprzegła wciśnietym, jedynka i ruszam i przy 2k obrotów też ten dzwiek. Pojawił sie po tej wymianie łożyska.

Mazin89 - 13-12-2020, 22:01

Napisałeś tylko że wymieniał łożysko, a nie że sprawdzał hamulce. Przy wymianie łożyska zdejmował jeden zacisk, a to może być któryś z pozostałych.
kacper201100 - 13-12-2020, 22:09

Juz poprawiłem. Przeglad hamulców nastapił po wymianie łozyska, po przejechaniu 550 km. Nic nie stwierdzono, jedynie złożono od nowa zacisk, przesmarowano.
Wiem, że nikt na forum nie ma szklanej kuli. ALe czy ktos ma pomysł co to może być ten dzwiek silnika przy przygazowaniu? Zebym mogl mechanika chociaz naprowadzić :(

Mazin89 - 13-12-2020, 22:12

On sprawdził ten jeden zacisk przy wymienianym łożysku czy wszystkie?
kacper201100 - 13-12-2020, 22:33

Tylko przednie koła
Mazin89 - 13-12-2020, 22:34

To ja bym sprawdził jeszcze tył
kacper201100 - 13-12-2020, 23:20

Ok, podjade. A jakięs porady co do dzwieku silnika?
apikus - 14-12-2020, 07:29

Co do hamulców sprawdź jeszcze wszystkie gumki w zaciskach, U mnie się zestarzały i występowało stukanie. Ale było czuć, że zacisk jest luźny. Po wymianie cisza.
HUGIO - 14-12-2020, 08:44

kacper201100, Jak pojedziesz zrobić przegląd tyłu zacisków, to od razu będziesz mógł w pewien sposób zweryfikować mechanika, bo do odkręcenia jednej prowadnicy trzeba ściągnąć przewód płynu hamulcowego. Więc jeśli nic nie wspomni, że musiał dolać płynu i odpowietrzyć układ, to znaczy, że coś kręci...
kacper201100 - 15-12-2020, 15:36

Umowiłem sie do mechanika na styczeń, polecanego tutaj na forum, bo kolejki potęzne.
W między czasie nagrałem filmiki tych dziwnych dzwieków.
W tym od około 3s słychac ten dzwiek, wycie nie wiem jak to nazwac od silnika:
https://streamable.com/hfhoz3
A w tym, od około 2s słychac stukanie w momencie toczenia auta, wcisnietego sprzegła i lekko wcisnietego hamulca:
https://streamable.com/2fv8bh