To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] Jaką cewkę wybrać ?

m_przemek - 14-12-2020, 09:03
Temat postu: [Z34A 1.3] Jaką cewkę wybrać ?
Siemka. Jakiej firmy nową cewkę zapłonową febi bilstein (podobno to tylko firma pakowacz ale nie jestem pewny) czy delphi, czy może inną polecacie ? W grę wchodzi tylko zakup na alledrogo bo potrzebna na cito.
tomusn - 14-12-2020, 10:38

z tych dwóch to tańszą
no chyba że NGK

m_przemek - 07-01-2021, 10:18

tomusn, Coś mnie podkusiło i podjechałem na szrot i trafiłem używkę za 20zł oryginalna - pochodziła 2 tygodnie i znowu wypadający zapłon. Brrrrr a miałem brać nówkę, wezmę za twoją radą NGK. Ciekawe czy to będzie działać jedna ngk pozostałe 3 oryginalne?

[ Dodano: 25-02-2021, 19:29 ]
-Dałem Colcika na diagnostykę lpg i okazało się że parownik LPG szybciej nagrzewa się od silnika i to było przyczyną generowania błędów wypadania zapłonu - po regulacji wszystko OK brak błędów cewek po 3000 km.

wiliam77 - 26-02-2021, 15:02

U mnie leciały cewki na 3,1 i 2 cylindrze w przeciągu miesiąca, wstawiałem używki więc cenowo nie bolało, przy 2 cylindrze kupiłem nową NTY za 60 PLN, na koniec okazało się, że cewki leciały nie ze starości, tylko na tych cylindrach były podparte zawory wydechowe i cewki się przegrzewały, po naprawie silnika jest ok, cewki używane działają ok, nowa ze sklepu NTY też jest ok. Po sprawdzeniu cewek okazało się, że używki były w lepszym stanie niż moje oryginały z przebiegiem 210k km :) Nie zawsze opłaca się kupić nowe 160 PLN za 1 szt., bo by padły po 2-3 tygodniach, trzeba szukać przyczyny, jak trzymają parametry, to przyczyna leż gdzie indziej.
m_przemek - 26-06-2021, 11:24

Potwierdzę tylko, że jednak problem był w regulacji lpg bo po przejechaniu 20 tyś/km problem z cewkami nie występuje.