Outlander III GEN Techniczne - Stuki w tylnim zawieszeniu
VG - 30-12-2020, 20:34 Temat postu: Stuki w tylnim zawieszeniu Hej, ponieważ nie mam zaufania do fachowców zanim zawiozę do mechanika zapytam co moze być powodem stuków w tylnym zawieszeniu. Występują tylko na nierównościach (nie przy przejeżdżaniu przez np. śpiącego policjanta) czyli raczej nie są to amory które pracują pionowo.
Bizi78 - 30-12-2020, 20:39
Warto podjechać na skp i sprawdzić amory i luzy w zawieszeniu na szarpakach.
Ja tak zawszę robię przed wyjazdem do mechanika jak coś puka, skrzypi w zawieszeniu.
gelo01lbn - 01-01-2021, 21:04
Gdzieś na forum w dziale Outlandera było to już gdzieś wałkowane - jeżeli Twoja przypadłość jest z tym związana (tam bardziej było o skrzypieniu niż o pukaniu), to jest to, jak to ktoś ładnie nazwał "mechaniczny czujnik mrozu (albo niższych temperatur" Podobno zdarza się w sporej części tych aut właśnie przypadku niskich temperatur, a po wymianach elementów zawieszenia, problem często powracał - generalnie rozwiązaniem było przeczekanie do wiosny
Jeżeli uda Ci się znaleźć przyczynę, podziel się czy udało się usunąć przyczynę.
artisan - 01-01-2021, 23:46
Raczej chyba nie. U mnie taki czujnik niskich temperatur odzywa się właśnie przy przejeździe przez próg zwalniający a tu kolega pisze że na progach jest ok.
VG - 02-01-2021, 20:14
Tak zdecydowanie stuki , i teraz juz zaczynam słyszeć głuche stuki, Moje auto jest na gwarancji 5 letniej (2017) czyli teoretycznie ma jeszcze 2 lata ale nie wiem czy elementy zawieszenia podlegają gwarancji, ktoś może sprawdzał jak to jest ?
jaromir - 04-01-2021, 14:44
Jakiś czas temu zaczęło coś stukać/obcierać w moim Outku (2016r) właśnie z tyłu. Serwis rozbebeszył cały bagażnik i stwierdzili, że to ( chyba, nie znam się i nie pamiętam ) mocowanie amortyzatorów. Wymienili w ramach gwarancji. Problemu niestety nie usunęli, więc dostałem auto zastępcze i szukali dalej. Okazało się, że plastiki w bagażniku, prawdopodobnie schowek za 3 rzędem siedzeń stukał. Oni nic z tym nie zrobili, oprócz dokręcenia, ja wygłuszyłem co się dało gąbką i jest cicho.
VG - 05-01-2021, 15:38
Pojechałem do mojego mechanika i wymienił mi łączniki stabilizatora, koszt 150 zł z wymianą, cisza jak makiem zasiał
|
|
|