Pajero IV - [3.2 DID] Na początku ASC OFF + ESP póżniej ASC OFF+ESP+Chec
gigant202 - 08-01-2021, 10:43 Temat postu: [3.2 DID] Na początku ASC OFF + ESP póżniej ASC OFF+ESP+Chec Cześć.
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem P4. Na forum od teraz lecz przeglądam je już od momentu zakupu auta. I mam problem który już w pewnym sensie się pojawił na forum lecz nie dokładnie jak u mnie. Dwa dni temu czyściłem komorę silnika. Po czym wyjechałem z garażu zrobiłem około 5km i zaświecił mi się ASC OFF + ESP i pojawił się brak mocy. Po wyłączeniu silnika wszystko wróciło do normy, auto poszło do garażu i na drugi dzień wyjeżdżam po 2 km zapala się ASC OFF + ESP + Check Engine + brak mocy i delikatniej silnik dłużej gaśnie. Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolki nadal się palą. Paliwo leję tylko Orlen. Z tego co mi wiadomo ASC OFF + ESP to najczęściej problem w kolektorze ssącym a dokładnie zapchany króciec od czujnika ciśnienia doładowania. Tak miałem w pierwszym dniu w kolejnym już świecą się 3 kontrolki. Jakieś sugestie???
Pozdrawiam
Bizi78 - 08-01-2021, 10:47
Ja bym zaczął od sprawdzenia błędów.
zbyszekm2 - 11-01-2021, 11:24
Bizi78 napisał/a: | Ja bym zaczął od sprawdzenia błędów. |
To że lejesz paliwo z Orelen nie ma znaczenia:)
Moze być problem z EGR lub czujnikied doładowania ciśnienia
Sprawdz zęzyk który wchodzi do kolektora ssacego od czujnika i zdejmij go z krućca i zobacz czy nie jest zapchany kruciec lub wężyk czy nie jest sparciały?
gigant202 - 25-01-2021, 15:34
Problemem okazała się wtyczka przy czujniku doładowania ciśnienia, a raczej naderwany przewód elektryczny usterka szybko usunięta.
TANO - 31-01-2021, 13:21
Witam.
Tak jak u gigant202 mam problem z wyłączaniem się systemów bezpieczeństwa w Pajero IV 2011r.
Co ciekawego dzieje się to w najbardziej nie odpowiednim momencie, pod czas jazdy z deszcz lub na zaśnieżonej drodze. Załącza się po zgaszeniu silnika kiedy samo chce. Pod czas ostatniego wyjazdu zaświeciła się jeszcze kontrolka regulacji poziomu swiateł. Ktoś podpowie co może być powodem?
ruks - 05-02-2021, 22:50
Jeżeli kontrolka od wysokości świateł świeci cały czas to na początek warto sprawdzić cięgło przy czujniku na zawieszeniu z tyłu.
|
|
|