[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Katalizator 2.0
Dirtymamut - 18-01-2021, 20:14 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Katalizator 2.0 Czołem!
W tym tygodniu, jakaś menda wycięła mi w nocy kata z mojego wozu. I teraz naszły mnie wątpliwości, czy dostępne na allegro katalizatory uniwersalne, z normą "rzekomo" euro 3 dadzą radę? Udało znaleźć się jeden - 51mm, płaski, do 2000cm3. Wydaje się być ok. Czy z takim katalizatorem nie będzie problemu z sondą oraz przeglądem? Czy jednak lepiej zamontować coś innego? Dajcie proszę znać, bo czas uruchomić auto
Krzyzak - 19-01-2021, 08:37
Możesz próbować z tzw. strumiennicą w obudowie imitującej katalizator. Mnie też się to przytrafiło, 600km od domu - nie chcąc ryzykować kolejnych wycięć, została wspawana strumiennica właśnie, ok. 70zł to kosztuje.
Spaliny bardziej śmierdzą, taka różnica.
Dirtymamut - 19-01-2021, 10:28
Poczytałem i pogadałem trochę i zdecydowałem się na kat uniwersalny. Napiszę tutaj jak podpasował. Może się komuś przyda, żeby rozwiać wątpliwości. Coraz częściej się te wycinki zdarzają niestety...
Marcino - 19-01-2021, 11:39
Krzyzak napisał/a: | Spaliny bardziej śmierdzą, taka różnica. |
Ciekawe co wyjdzie na takim prawdziwym przeglądzie..:)
Bizi78 - 19-01-2021, 12:49
Jak to powiedział mój diagnosta, jak auto nie zostawia za sobą chmury przy wjeździe na kanał to nie sprawdza spalin .
Łokieć.45 - 20-01-2021, 13:30 Temat postu: Re: Katalizator 2.0
Dirtymamut napisał/a: | Czołem!
W tym tygodniu, jakaś menda wycięła mi w nocy kata z mojego wozu. I teraz naszły mnie wątpliwości, czy dostępne na allegro katalizatory uniwersalne, z normą "rzekomo" euro 3 dadzą radę? Udało znaleźć się jeden - 51mm, płaski, do 2000cm3. Wydaje się być ok. Czy z takim katalizatorem nie będzie problemu z sondą oraz przeglądem? Czy jednak lepiej zamontować coś innego? Dajcie proszę znać, bo czas uruchomić auto |
Mi w tym tyg tez wycieli kata od 2.5 v6... nie maja co robic tylko kradna, wywalili mi sonde itd, teraz zastanawiam sie czy wrzucac tam kata uniwersalnego czy strumienice ...
Co polecacie ?
Krzyzak - 20-01-2021, 14:00
Bizi78 napisał/a: | to nie sprawdza spalin | a to nie jest tak, że już niedługo przeglądy będą nagrywane?
Marcino - 20-01-2021, 14:53
Łokieć.45 napisał/a: | teraz zastanawiam sie czy wrzucac tam kata uniwersalnego czy strumienice ... |
Skoro
Krzyzak napisał/a: | już niedługo przeglądy będą nagrywane? |
To strumienica moze nie przejść badania. Sam sie zasstanawiam bo bede miał wydech po 24latach do wymiany, czy od razu też kata nie wywalić, sprzedać a kasa mi zostanie na wydech.
Bizi78 - 20-01-2021, 18:18
Krzyzak, trąbią o tym od paru lat.
Najpierw miały być zdjęcia, później chyba nagrywanie i jeszcze chyba podgląd online.
Wszystko się rozbija o pieniądze kto to ma sfinansować .
Dirtymamut - 21-01-2021, 14:05
Zamontowany uniwersalny. Co to będzie na przeglądzie to zobaczymy, bo dopiero za miesiąc. W każdym razie nie jest teraz ani głośniej ani bardziej śmierdząco Kat 51mm płaski za 240 zł z allegro.
[ Dodano: 17-02-2021, 14:55 ]
No i czas się pochwalić.
Auto przeglądu nie przeszło ze względu na zanieczyszczenie spalin. 2x CO2 i Lambda. Założony świeży "katalizator" uniwersalny z allegro. Norma euro 3.
Także o kant dupy te zamienniki wszystkie.
MichciuGT - 17-02-2021, 16:08
pewnie nie tyle z katalizatorem jest problem co już trochę z silnikiem, nagar w dolocie, komorze spalania, zaworze egr, wtryskiwacze mogą już dobrze nie rozpylać, świece zapłonowe zużyte, sonda lambda już swoje przeżyła i skład mieszanki nie jest dobrze regulowany... takie moje przypuszczenia
szwagierr - 25-03-2021, 10:03
Dirtymamut napisał/a: | Auto przeglądu nie przeszło ze względu na zanieczyszczenie spalin. 2x CO2 i Lambda. |
Akurat na te parametry katalizator nie ma wpływu. Co więcej, działa on poprawnie przy lambda bliskiej 1, więc póki do tego nie doprowadzisz nie ma co psioczyć na jego jakość.
Sprawdź szczelność wydechu przed katalizatorem. U mnie dziura była niezauważalna (coś tam psykało dopiero po zatkaniu wydechu szmatą), a spaliny już były sporo poza normą.
|
|
|