To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Rozładowany aku - przez radio?

Anonymous - 18-04-2007, 11:51
Temat postu: Rozładowany aku - przez radio?
Nie wiem, czy to odpowiedni dział, ale podejrzewam, że problem sprawia komponent car-audio :wink:

Kiedy zmieniłem radio zaczęły się problemy z akumulatorem. Nie sprawdzałem poboru prądu, ale:
:arrow: auto postało 3-4 dni - akumulator był wyczerpany do zera
:arrow: odłączyłem radio, samochód postał parę dni i odpalił bez problemu.

Napięcie ładowania 14,2V, napięcie akumulatora 12,3. Czyli alternator OK.

Niedawno posprawdzałem połączenia kabli. W kostce ISO (tej wpiętej do radia) masa i zasilanie po stacyjce są podłączone prawidłowo. Natomiast podtrzymanie pamięci i kabel remote są ze sobą połączone i podłączone do akumulatora. Czy to może być przyczyną rozładowywania akumulatora?

Mam nadzieję, że jasno opisałem problem :mrgreen:
Pozdrawiam!

Anonymous - 18-04-2007, 12:03

niektore radia maja opcje ACC, ona powoduje ze po wylaczeniu radia wyswietlany jest na nim zegar i jakies inne bajery, u mnie w instrukcji jest napisane ze jezeli auto nie ma opcji ACC (dodatkowe polozenie kluczyka w stacyjce) i jezeli opcja ta jest wlaczona to rozladowuje sie akumulator, ja w cj0 mam ACC ale juz w twoim modelu moze tego nie byc, nie wiem, sprawdz czy w ogole radio ma taka opcje do wylaczenia
Anonymous - 18-04-2007, 12:14

Lena napisał/a:
niektore radia maja opcje ACC, ona powoduje ze po wylaczeniu radia wyswietlany jest na nim zegar i jakies inne bajery

To jest stary kaseciak, bez bajerów.

Lena napisał/a:
jezeli auto nie ma opcji ACC

Ale Colt ma i po przekręceniu kluczyka w to położenie pojawia się napięcie na czerwonym kabelku (że tak go opisowo nazwę :lol: ) i włącza się radio. Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio się wyłącza.

Mnie bardziej intryguje ten kabel remote (biało-niebieski) połączony z podtrzymaniem pamięci.

Anonymous - 21-04-2007, 16:19

Cytat:
Mnie bardziej intryguje ten kabel remote (biało-niebieski) połączony z podtrzymaniem pamięci.

o ile sie nie myle to przewód ten ma zapodać sygnał do włączenia sie wzmacniaczowi w momencie włączenie radia :)