To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Kontrolka świec żarowych 2.0 DID

lukanio - 05-02-2021, 14:38
Temat postu: Kontrolka świec żarowych 2.0 DID
Temat pewnie banalny ale nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi. Może ktoś kto ma ten motor podpowie jak to jest z kontrolką świec żarowych. U mnie mimo mrozu tj -10 kontrolka zapala się na jakieś 30 sekund i gaśnie. W lato było identycznie. Ostatnio jakoś przy -15 odpalił ale po jakichś 4 obrotach rozrusznikiem jednak zastanawia mnie czy tak powinno być czy nie. Miałem poprzednio VW co prawda z innym motorem ale zasada była taka że kontrolka świeciła dopóki niby grzały świece. Wiem że świece grzeją też po odpaleniu w niektórych autach. Coś może być z czujnikiem temperatury czy też tak macie i jest to normalne?
kajos - 05-02-2021, 16:57

wszystko jest OK
swiece i tak grzeja jak zimny silnik pracuje

lukanio - 06-02-2021, 17:57

nawet na tym filmiku dłużej mu się palą fakt jest -25 no i motor japoński
https://www.youtube.com/w...hannel=PatrykV6

Dziwne ale skoro jest ok to super, dziękuję Kolego za info.

kajos - 06-02-2021, 20:37

ciebie jako kierowce ma interesowac tylko to zeby uruchomic silnik kiedy zgasna kontrolki
a ze pozniej jeszcze swiece grzeja (nawet dosc dlugo bo tym steruje sterownik) to juz inna para kaloszy

ogolnie kontrolka swiec zarowych to pozostalosc po starych dieslach gdzie wszystko odbywalo sie mechanicznie :P

jesli padnie tobie ktoras z swiec to krecic rozrusznikiem bedzie dlugo,a przy temp ponizej 10stopni moze byc i tak ze nie odpalisz :biggrin:
objawy beda takie jak by byl zapowietrzony