Outlander II GEN Techniczne - Kontrolka świec żarowych 2.0 DID
lukanio - 05-02-2021, 14:38 Temat postu: Kontrolka świec żarowych 2.0 DID Temat pewnie banalny ale nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi. Może ktoś kto ma ten motor podpowie jak to jest z kontrolką świec żarowych. U mnie mimo mrozu tj -10 kontrolka zapala się na jakieś 30 sekund i gaśnie. W lato było identycznie. Ostatnio jakoś przy -15 odpalił ale po jakichś 4 obrotach rozrusznikiem jednak zastanawia mnie czy tak powinno być czy nie. Miałem poprzednio VW co prawda z innym motorem ale zasada była taka że kontrolka świeciła dopóki niby grzały świece. Wiem że świece grzeją też po odpaleniu w niektórych autach. Coś może być z czujnikiem temperatury czy też tak macie i jest to normalne?
kajos - 05-02-2021, 16:57
wszystko jest OK
swiece i tak grzeja jak zimny silnik pracuje
lukanio - 06-02-2021, 17:57
nawet na tym filmiku dłużej mu się palą fakt jest -25 no i motor japoński
https://www.youtube.com/w...hannel=PatrykV6
Dziwne ale skoro jest ok to super, dziękuję Kolego za info.
kajos - 06-02-2021, 20:37
ciebie jako kierowce ma interesowac tylko to zeby uruchomic silnik kiedy zgasna kontrolki
a ze pozniej jeszcze swiece grzeja (nawet dosc dlugo bo tym steruje sterownik) to juz inna para kaloszy
ogolnie kontrolka swiec zarowych to pozostalosc po starych dieslach gdzie wszystko odbywalo sie mechanicznie
jesli padnie tobie ktoras z swiec to krecic rozrusznikiem bedzie dlugo,a przy temp ponizej 10stopni moze byc i tak ze nie odpalisz
objawy beda takie jak by byl zapowietrzony
|
|
|