To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Nierówna praca silnika.

marsosno - 28-02-2021, 18:51
Temat postu: Nierówna praca silnika.
Witam

Mam pytanko robiłem ostatni przegląd pajero w serwisie. Bo kończy mi się 5 letnia gwarancja.

Niestety zaczął dziwnie drżeć na wolnych obrotach i ogólnie chyba bardziej hałasuje.
Ustawiali zawory - możliwe że coś jest nie tak??? Czy coś innego mi namieszali...

Marek

albertoo1 - 01-03-2021, 07:50

A napinacz łańcucha był już wymieniany ?
marsosno - 01-03-2021, 08:31

Mamy kilka aut w domu. Po 5 latach ma chyba 40 tys km. Zawsze robiłem w serwisie i nie było do tej pory problemu...
zbyszekm2 - 03-03-2021, 10:22

marsosno napisał/a:
Mamy kilka aut w domu. Po 5 latach ma chyba 40 tys km. Zawsze robiłem w serwisie i nie było do tej pory problemu...

Zaczął bym od wymiany napinacz. Ale sprawdź tez śrubę na alternatorze, czasem potrafi się odkręcić.

marsosno - 03-03-2021, 10:23

Dziękuje za informację - zobaczymy
eMKas - 03-03-2021, 12:48

zbyszekm2 napisał/a:
marsosno napisał/a:

Zaczął bym od wymiany napinacz. Ale sprawdź tez śrubę na alternatorze, czasem potrafi się odkręcić.

Podepnę się pod temat, w moim P4 słychać lekkie ciągłe rzężenie podczas zmiany na kolejny bieg, słychać to tylko na początku, jak już się wkręci na odpowiednie obroty dźwięk ustaje. Mechanik stwierdził, że może dziurka w intercoolerze, czy to jest możliwe ? Może to też oznaka zużytego napinacza ? Chociaż był na akcji serwisowej w 2017r.
Nie traci mocy ani nic podobnego, tylko ten cichy dźwięk jest troche zastanawiający.

Sebastian_T - 04-03-2021, 10:11

Sprawdziłbym też rzecz może nie do końca oczywistą - osłonę termiczną na układzie wydechowym. U mnie w bardzo wąskim zakresie obrotów (niskich) nagle pojawiały się takie dziwne wibrujące odgłosy, okazało się, że przepalił się zaczep osłony i dygotała (wystarczyło ciut zwiększyć lub zmniejszyć obroty i znikało). Złapanie metalową opaską zamknęło temat.