To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [1.6] błąd P9E18

Radecki76 - 16-03-2021, 12:25
Temat postu: [1.6] błąd P9E18
Cześć,
walczę z elektryką w moim ASXie. Zaczęło się od tego, że tylnie lewe światło pozycyjne przestało działać. Oczywiście led nie podlega wymianie. Po oględzinach okazało się, że przednie lewe pozycyjne oraz oświetlenie tablicy również padło. Żarówki wymienione, również w schowku (!). Jedynie w schowku była przepalona, niestety dalej ciemność widzę ciemność. Wizyta w serwisie, diagnoza - przepalona wiązka elektryczna do haka (złe zamocowanie i przepalenie od tłumika). Wymiana wiązki niestety dalej nie działają światła. Przy okazji nie działa również kontrolka na tablicy rozdzielczej świateł.
Podjechałem do elektryka samochodowego - na szybko się podpiął i wyskakuje błąd P9E18 !!! skasowanie go nie pomaga, dalej się pojawia.

Elektryk wolny termin ma na kwiecień, zostaje jeszcze serwis ale, czy ktoś może wie co to za błąd?
Ewentualnie jakieś inne pomysły (bezpieczniki są ok). Elektryk mówi, że ASXa nie zna, ale w innych markach są np. takie zabezpieczenia, że jak jest stałe zwarcie to "komputer/moduł" po np. 40 próbie restartu blokuje dany układ.

Z góry dzięki za sugestie podpowiedzi.
Radek

kamil508 - 16-03-2021, 18:28

Co to za błąd P9E18 ? jak on jest opisany ? i w którym sterowniku odczytał ten błąd ?
a bezpieczniki sprawdziłeś ? osobny jest od lewej strony, i osobny od prawej

Radecki76 - 18-03-2021, 08:24

kamil508 napisał/a:
Co to za błąd P9E18 ? no właśnie nie wiem, stąd moje pytanie. jak on jest opisany ? i w którym sterowniku odczytał ten błąd ? Koleś podpiął tester diagnostyczny GP TOOL 100 i tam wykrył błąd "P9E18 Błąd niezakodowany.

a bezpieczniki sprawdziłeś ? oczywiście ;) osobny jest od lewej strony, i osobny od prawej
światła mijania i drogowe są podzielona na lewe i prawe
kamil508 - 18-03-2021, 10:28

Radecki76 napisał/a:
kamil508 napisał/a:
Co to za błąd P9E18 ? no właśnie nie wiem, stąd moje pytanie. jak on jest opisany ? i w którym sterowniku odczytał ten błąd ? Koleś podpiął tester diagnostyczny GP TOOL 100 i tam wykrył błąd "P9E18 Błąd niezakodowany.

a bezpieczniki sprawdziłeś ? oczywiście ;) osobny jest od lewej strony, i osobny od prawej
światła mijania i drogowe są podzielona na lewe i prawe

a co ja napisałem ? przeciez to samo że osobny jest bezpiecznik do lewej strony i osobny od prawej
a autor posta sprawdził wogóle bezpieczniki ?

Radecki76 - 18-03-2021, 12:02

1. odpisałem, że bezpieczniki sprawdzane.
2. pisałem o problemie z pozycyjnymi a bezpieczniki są na lewą i prawą stronę, ale dotyczą świateł mijania i drogowych a nie pozycyjnych.