To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Gear Techniczne - Re: SPACE GEAR delica skrzynia biegow automat

S1JUMBO - 08-04-2021, 18:55
Temat postu: Re: SPACE GEAR delica skrzynia biegow automat
witam na forum,ponawiam post odnosnie nadal nie rozwiazanego problemu,mial moze ktos podobny przypadek ze przedostal sie olej ze skrzyni do ukladu chlodzenia lub odwrotnie,dodam ze chodzi o silniik i naped(delica & pajero 2,silnik 2.8 automat,mechanicy u ktorych sie pytalem nie maja pojecie co jest przyczyna.
Zdzisiu - 05-09-2024, 21:13

Olej z automatu do wody może przejść jest jedna droga. W drugą i pierwsza stronę i na odwrót bez problemu przez układ chłodzenia na dole chłodnicy wodnej. Od automatu idą 2 cienkie rurki z olejem ATF do chłodnicy wody na dole, to jest chłodzenie oleju, jak nastąpiła jakaś korozja w chłodnicy czyli przerwanie blaszanej bariery miedzy wodą, a olejem automatu to wystąpi zjawisko o które pytasz.
Krzyzak - 06-09-2024, 07:41

Generalnie to płyn chłodniczy przedostaje się do oleju skrzyni - zwyczajnie w chłodnicy panuje wyższe ciśnienie niż w tych rurkach, które przetaczają olej ze skrzyni aby go schłodzić. Dlatego ja po zamontowaniu ASB dałem zewnętrzną chłodnicę do samego oleju i jest spokój.
Zdzisiu - 06-09-2024, 15:02

Można i tak, tylko jak regulować wtedy temperaturę oleju skrzyni ? Tak aby ta temperatura była stała ? Układ fabryczny używający dolnej części chłodnicy wody zapewnia szybkie rozgrzanie oleju skrzyni i stała jego temperaturę, no chyba że dać wymiennik ciepła taki od hydrauliki centralnego ogrzewania jako chłodnicę, 1 strona do wody, a 2 olej skrzyni.
Krzyzak - 08-09-2024, 21:07

Też miałem dokładnie ten dylemat, ale to nie ma aż takiego znaczenia - olej w ASB jest bardzo "szerokotemperaturowy" i generalnie nagrzewa się od ciepła silnika, mniej od pracy skrzyni. Chyba najlepszy pomysł to danie tej chłodnicy na tyle małej, żeby nie wychładzał się zanadto.
kaczul - 25-02-2025, 08:30

Mała chłodnica ma rozwiązać problem?
Widziałem wpisy na ten temat na https://informatorgdanski.pl/