To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Katalizator 2.0 Turbo

moris400 - 17-04-2021, 09:14
Temat postu: Katalizator 2.0 Turbo
Cześć wam , mam do wymiany katalizator ( tak pokazuje komputer po odczytaniu błędu) , jednak nigdzie nie mogę dostać zamiennika , podobno nikt nie produkuje a oryginał kosztuje ponad 5 tys a raczej nie wydam tyle na kata, macie jakieś pomysły, ktoś to przerabiał ?
Bzyk_R1 - 17-04-2021, 12:07

Naprawa kosztuje 30-40 pln i trwa od kilku minut do paru godzin zależy jak ciężko siedzi druga sonda. Kup emulator m18x1,5 kątowy lub prosty i zemuluj sondę diagnostyczną tą pod autem.
Turbocbr - 17-04-2021, 12:08

Załóż emulator drugiej sondy lambda i powinno być oki.
moris400 - 18-04-2021, 18:12

Dziękuję Wam za radę , teraz to wygląda znacznie lepiej niż kat z aso :)
Marcin314 - 23-05-2021, 12:18

Cześć, żeby nie zakładać nowego tematu to dołączę się tutaj. Myślę nad wycięciem katów żeby auto lepiej oddychało no i być może potem jakiś program. Z tego co wyczytałem to zastępuje się je strumienica i daje emulator sondy lambda żeby nie było checka. A jak z wartością katow, ile można za nie wziąć?
Bzyk_R1 - 23-05-2021, 15:59

Nie pisz tak otwarcie o wycinaniu katów bo zaraz wpadną tu ekolodzy i zatroskani o nowotwory nastepnych pokoleń i będzie wielkie oburzenie.

Taki zabieg doda od 10-15 koni mechanicznych oraz około 20 niutonometrów momentu. Auto zacznie minimalnie więcej palić bo sterownik dostroi sie i podleje nieco paliwem. W ich miejsce wstaw jakiś sportowy o lepszym przepływie, imitacje w obudowie kata lub co tam chcesz. Sonda jak pisałeś do emulacji później. Śpiesz się! Na rynku oba katy chodzą aktualnie po 4,5-5 tysięcy pln więc nie pozwól by wyciął je kto inny :wink:

Kabson - 19-09-2021, 14:12
Temat postu: [O1T] problem z katem
Witam!
Miesiąc po zakupie tego samochodu padł mi katalizator. Właściwie to wygląda na to, że cały się rozsypał. Jak gruchne w puszkę to brzmi ona tak, jakby ktoś tam gwoździ nawsadzał 🤐
Oczywiście, auto zachowuje się również tak, jakby pół stadniny koni padło, więc jeździ bo musi...
Po podłączeniu pod komputer ten ciągle sygnalizuje problemy z sondami, jednak to tylko potwierdza wstępną diagnozę.
Moje pytanie jest następujące:Jadę jutro do mechanika, wiem że najprostszy sposób to wybebeszenie kata i wstawienie do niego rurki, jednak ja zastanawiam się nad zakupem jakiegoś zamiannika. Tylko nie znam się na tym, mógłby ktoś poratować jaki będzie pasował tak, bym na przeglądzie nie spotkał się z niemiła niespodzianką?

ledziu - 19-09-2021, 14:49
Temat postu: Re: [O1T] problem z katem
Kabson napisał/a:
Witam!
Miesiąc po zakupie tego samochodu padł mi katalizator. Właściwie to wygląda na to, że cały się rozsypał. Jak gruchne w puszkę to brzmi ona tak, jakby ktoś tam gwoździ nawsadzał 🤐
Oczywiście, auto zachowuje się również tak, jakby pół stadniny koni padło, więc jeździ bo musi...
Po podłączeniu pod komputer ten ciągle sygnalizuje problemy z sondami, jednak to tylko potwierdza wstępną diagnozę.
Moje pytanie jest następujące:Jadę jutro do mechanika, wiem że najprostszy sposób to wybebeszenie kata i wstawienie do niego rurki, jednak ja zastanawiam się nad zakupem jakiegoś zamiannika. Tylko nie znam się na tym, mógłby ktoś poratować jaki będzie pasował tak, bym na przeglądzie nie spotkał się z niemiła niespodzianką?

Jedziesz do mechanika, niech Ci dopasuję zamiennik normą euro i wymiarami.